Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић констатовао је вечерас да су отпочеле изборне радње у Србији за избор народних посланика.

Димитријевић је члановима РИК-а рекао да је на образложени предлог Владе, председник Републике донео указ о распуштању Народне скупштине, те да је тај указ објављен у Службеном гласнику, а истовремено је донета и одлука о расписивању избора за народне посланике за 3. април 2022. године.

“Рокови за вршење изборних радњи почињу од данас 15. фебруара. Могу да констатујем да су отпочеле изборне радње у Србији за народне посланике”, рекао је Димитријевић.

Републичка изборна комисија донела је одлуку о обрасцима за подношење изборне листе кандидата за народне посланике за изборе расписане за 3. април ове године.

Донета је и одлука о обрасцима за подношење пријава за посматрање радног дана за спровођење избора за народне посланике, а односи се и на домаће и стране посматраче.

Димитријевић је рекао да су то уобичајени обрасци који су се и раније користили.

РИК је донео одлуку да контролни листић за проверу исправности гласачке кутије за гласање за народне посланике буде љубичасте боје, а листић за гласање сиве боје.

Такође, донета је одлука да боја гласачког листића за председничке изборе буде плаве боје, а контролни листић “цигла” боје.

Димитријевић је рекао да су председнички избори редовни, као и да ће се одржати у 2022. години.

ТопПрес/ Извор: Танјуг