Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић изјавио је да су јутрос у 7 сати отворена сва бирачка места у Србији, сем бирачког места 77 у Новом Пазару, где је дошло до туче чланова бирачких одбора.

„Полиција је на лицу места и то бирачко место биће ускоро отворено. Готово је невероватно да од 8.267 бирачких места имамо проблем само на једном. Ово је празник демократије, јер се данас одржавају избори за председника Републике, парламент, за локалне изборе у градовима Београд и Бори и још 12 јединица локалне самоуправе“, рекао је Димитријевић.

На изборима право гласа има 6.502.307 бирача 

Републичка изборна комисија утврдила је да 6.502.307 бирача има право гласа на председничким и парламентарним изборима.

Број бирача који има право гласа је усклађен са ажурираним бирачким списком. Бирачи у иностранству могу да гласају на 77 бирачких места у 34 земље.

На седници РИК-а неколико чланова жалило се на упутство о редоследу чланова бирачког одбора за руковање бирачким списком и уручењем листића. Како су навели, закон јасно прописује уређење бирачког места.

Тврде да председник РИК-а Владимир Димитријевић нема право да сам мења подзаконске акте, као и да је допис који је послао бирачким одборима незаконит.

Такође, стављају примедбу и на то да је, како кажу, бирачким одборима дата слобода да сами уређују распоред чланова комисије који су задужени за одређене радње.

ТопПрес/ Извор: РТС