Републичка изборна комисија (РИК) прогласила је  изборну листу зелено-леве коалиције “Морамо“, коју чини више од 60 организација из Србије, за парламентарне изборе 3. априла.

Комисија је констатовала да је листа групе грађана “Морамо – Акција – Еколошки устанак Ћута – Не давимо Београд – Небојша Зеленовић“, са предатих 249 кандидата за народне посланике, испунила све законске услове за проглашење листе, па и у погледу родне равноправности.

Провером је утврђено да је од укупно 12.785 предатих потписа, правно ваљано 12.236 потписа.

Комисија је утврдила одређене неправилности у предатој документацији због којих нису прихваћене све изјаве грађана, наводећи да је било бирача који нису били уписани у јединствени бирачки списак или су били два пута уписани, као и да су поједини подржали неку од претходних изборних листа, док за није било могуће извршити проверу због неисправно уписаног матичног броја.

РИК је на данашњој седници за члана и заменика члана проширеног састава на предлог листе „Морамо“ именовала адвокате Александра Мијаиловића и Мињу Ђокића.

Комисија је на данашњој седници донела Упутство о начину подношења и поступања у РИК- по приговорима и захтевима за поништавање гласања на бирачком месту у иностранству и Упутство за предлагање лица у бирачке одборе за спровођење гласања на изборима за народне посланике.

ТопПрес/ Извор: Танјуг