Према последњим информацијама Републичке изборне комисије (РИК) о резултатима референдума, обрађено је 99,89 одсто гласачких места, а од тога је за „да“ гласало 59,59 одсто, а за „не“ 39,38 одсто гласача.

У Војводини је обрађено 99,94 одсто гласачких места, а од тога је за промену Устава у области правосуђа гласало 59,72 одсто гласача, док промену није подржало 39,14 одсто гласача.

Када је реч о београдском региону, обрађено је свих 100 одсто гласачких места, а од тога је за „да“ гласало 44,32 одсто, а за „не“ 54,84 одсто.

У региону Шумадије и Западне Србије обрађено је 99,82 одсто места, а од тога је за промену Устава гласало 65,33 одсто, а против промене 33,64 одсто.

У региону Јужне и Источне Србије, обрађено је 99,87 одсто гласачких места, „да“ је заокружило 67,13 одсто, а „не“ 31,8 одсто.

У недељу понављање референдума на 9 гласачких места

На девет гласачких места у Србији биће поновљено гласање за референдум, јер на тим местима није могао да се утврди резултат или је резултат био поништен, речено је данас на седници Републичке изборне комисије (РИК).

Председник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да ће се поновљено гласање на тих девет места одржати у недељу, 23. јануара, од 7 до 20 часова.

Како је навео, гласање на референдуму биће поновљено на гласачком месту број 16 у Петровцу на Млави, на гласачким местима број 10, 20, 22 и 38 у Трстенику, на гласачком месту 43 у Бачкој Тополи, на гласачком месту број 33 у Градској општини Пантелеј у Нишу, на гласачком месту 47 у Чачку и на гласачком месту 31 у Пожаревцу.

Димитријевић је истакао да ће одбори образовани на тим гласачким местима бити распуштени и да ће бити формирани нови.

На поновљеном референдуму биће одштампано укупно 7.750 гласачких листића за 7.711 гласача.

Члан РИК-а Вељко Одаловић на данашњој седници саопштио је да је синоћ око 21 час изборни материјал за референдум, који је био заплењен на КиМ, враћен и предат Службеном гласнику.

Председник РИК-а изразио је наду да се то неће догодити и током предстојећих избора за председника Републике и парламентарне изборе.

На данашњој седници чланови РИК-а одбацили су све приговоре јер нису поднети у благовременом року или зато што их није поднело овлашћено лице, а неки од разлога били су и то што је предмет приговора био неоснован за разматрање.

Предмети приговора односили су се на то да референдум није спроведен по законској процедури, да су због тога резултати неважећи, да су мењана правила за грађане са територије КиМ и да је код њих било кршења упутстава за спровођење гласања, а један од приговора односио се на то да гласач није био уписан у бирачки списак.

Затим, један од предмета приговора односио се на то да је на гласачком месту у општини Владичин Хан убачено седам листића гласача који се нису појавили на гласачком место, тај приговор је одбачен јер је поднет од стране неовлашћеног лица.

Поједини чланови РИК-а истакли су да без обзира на то што је приговор одбачен треба испитати то гласачко место, као и сва гласачка места на која је указана таква врста неправилости.

Један од могућих решења, навели су, јесте увид у џакове са листићима.

Предмет приговора односио се и на то да су медији о референдумском питању пристрано обавештавали и да грађани нису имали увид у интегралну верзију аката за измену Устава, те да би изборна воља била другачија да су грађани били боље информисани.

ТопПрес/ Извор: Танјуг