Фото: ТопПрес

Рок за подношење захтева за остваривање права на основне подстицаје у биљној производњи од 18.000 динара по хектару продужен је до 1. априла, саопштено је данас из Министарства пољопривреде.

Додају да је данас почела и исплата те врсте субвенције, а подсећају пољопривредне произвођаче да се подношење захтева за подстицаје по хектару биљне производње и за рефакцију акцизе одвија независно од подношења захтева за субвенције за набавку сертификованог семена.

Нагласили су да је неопходно да пре подношења захтева за подстицаје по хектару биљне производње у електронском Регистру пољопривредних газдинстава (eRPG) пољопривредници уреде податке о површинама и биљним културама на парцелама и да изврше обнову регистрације пољопривредног газдинства.

За подношење захтева за субвенције за ову меру није потребно поседовање фискалних исечака (рачуна).

Подстицаји се остварују по површини биљне производње за засејане, односно засађене и пријављене површине под одговарајућом биљном културом, до највише 100 хектара, наводе из министарства.

Право на подстицаје имају искључиво пољопривредни произвођачи који пријављено земљиште и обрађују у своје име и за свој рачун, а субвенције неће моћи да користе власници земље који ту земљу заиста не обрађују, већ је дају у закуп другом лицу.

Сви заинтересовани пољопривредни произвођачи могу поднети захтев за подстицаје на порталу еПодстицаји.

Јавни позив за подношење захтева за остваривање ових права расписан је 1. фебруара, а рок за подношење захтева био је 1. март.

Рок за пријаве за пројекат конкурентне пољопривреде 29. фебруар

Пољопривредници до 29. фебруара могу да поднесу пријаве за Трећи јавни позив за утврђивање права на коришћење бесповратних средстава у оквиру Пројекта конкурентне пољопривреде Србије, познатијег као „50:40:10“.

Позив је расписан 4. децембра 2023. године и рок за подношење пријава првобитно је био 2. фебруар, али је донета одлука о додатном продужењу рока до краја овог месеца, како би се свим заинтересованима изашло у сусрет и омогућило додатно време за прикупљање неопходне документације.

Позив је намењен првенствено предузетницима, привредним друштвима и земљорадничким задругама које производе или врше откуп примарних пољопривредних произвођача, прерађују их и пласирају на тржиште.

Укупна вредност средстава за Трећи позив износи 750 милиона динара, вредности инвестиција за кориснике могу износити од 25.000 до чак 400.000 евра, а висина бесповратних средства може се кретати и до 200.000 евра.

Подношење пријава могуће је искључиво онлајн путем сајта Пројекта конкурентне пољопривреде Србије www.scap.rs, као и на сајту Управе за аграрна плаћања www.uap.gov.rs.

Овај пројекат реализује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Светском банком.

Кроз два претходна јавна позива више од 3.500 пољопривредника исказало је заинтересованост за овај пројекат који се финансира по моделу 50:40:10, где 50 одсто средстава представљају бесповратна средства обезбеђена из зајма Светске банке, 40 одсто средстава финансира се из кредита пословних банака, а 10 одсто средстава је учешће самих пољопривредника.

До сада је пољопривредницама додељено 30,3 милиона евра бесповратних средстава, односно у просеку од 10.000 до 200.000 евра по кориснику.

ТопПрес/ Извор: Танјуг