foto-tanjug

Око 22.000 рудара у Србији ће 6. августа обележити свој празник Дан рудара, а њихови главни захтеви су и ове године већа безбедност на раду и бољи материјални положај. Просечна месечна плата рудара у Србији је између 40.000 и 80.000 динара, у зависности од радног места, а синдикати кажу да би њихове плате требало да буду и изнад 1.000 евра, ако се узме у обзир значај те професије и услова у којима раде.

Држава је започела тендерски поступак за проналажење стратешког партнера РТБ-у Бор и подизање тог гиганта, најавила отварање нових рудника и оживљавање целог рударског сектора, као и повећање његовог учешћа у БДП-у земље са око 1,5 на 3,5 до пет одсто.

Дан рудара се, иначе, обележава у знак сећања на 6. август 1903. када је у Сењском руднику, првој и најстаријој јами у земљи, која је сада у саставу Рембаса, почео штрајк због лоших финансијских и радних услова рудара. Штрајкачи су се тада изборили за бољи положај и скраћење радног времена.

Непосредан повод штрајку у Сењском руднику те године, пола века након проналаска и почетка копања угља у Сењу, било је „отпуштање са посла тројице радничких активиста“.

За девет дана штрајка, наводе хроничари тог времена, рудари Сењског рудника су „изборили повратак на посао двојице отпуштених радника, скраћење радног времена и бесплатан олај за осветљење“.

Председник Самосталног синдиката металаца Србије Зоран Вујовић је рекао Танјугу да је тај штрајк у ствари показао да су рудари јединствена организација и да својом снагом могу да се изборе за бољитак.

Синдикати се данас боре, како је рекао, пре свега за већу безбедност и здравље на раду, с обзиром да рудари раде у веома тешким и опасним условима.

Истиче да је најважније да се рударима обезбеди сигурна атмосфера, да увек могу живи и здрави да се врате кући својим породицама.

„Број смртних и тешких повреда на раду се не смањује у рударском сектору, иако су донети квалитетни предуслови односно закони. Важно је, такође, да рудари због тешког рада имају добру зараду, које би морале да иду преко 1.000 евра. Они копају руду и да нема руде, као базног елемента од којег се прави све друго, не би било ни света“, каже Вујовић.

У тој синдикалној организацији указују и да би у разговорима са надлежним министарством рударима који иду у пензију требало обезбедити исти третман као и свим другим радницима.

Објаснио је да се тренутно рударске пензије, због бенефицираног радног стажа, обрачунавају на ефективно радно време, које је код рудара мање од обичног ефективног радног времена и да је зато њихова пензија нешто мања.

Рудари у Србији имају бенефицирани радни стаж и на годину дана добијају бенефицију шест месеци због тешких услова рада.

Србија има рударске активности на око 250 експлоатационих поља, а истраживања се обављају на око 130 експлоатационих поља.

Како је најављивано, у Србији би до 2020. године требало да буде отворено седам рудника, са отварањем неколико хиљада радних места.

Реч је о рудницима бакра и злата у околини Бора, затим рудника литијума код Лознице, Мајдани код Крупња и Љубовије, затим рудника каменог угља Јерма код Пирота, као и рудник олова и цинка код Босилеграда и руднику борних минерала у Баљевцу код Рашке, али и отварању површинских копова.

ТопПрес/ Извор: Танјуг