foto tanjugfoto tanjug

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић је најавио да ће Скупштина Србије у понедељак расправљати о закону о е-управи.

Бранко Ружић је рекао да је важно то што је после скоро две године, након детаљне, комплексне и систематичне јавне расправе, закон о е-управи спреман за скупштинску расправу.

„То је један важан и крупан корак напред. Неко ће рећи да је то трајало мало дуже, али оријентација Владе Србије је да радимо брзо, али не и брзоплето и овај закон ће бити мера тог приступа који ова Влада има“, рекао је Ружић отварајући конференцију „Учење кроз гејмификацију – Подршка развоју дигитализације управе путем дигиталне обуке“.

Гејмификација је коришћење елемената дизајна игрице у контексту који нема везе са игрицама, већ се примењује приликом примене система бодовања, затим да подстакне такмичење са другима, омогући интеракцију са окружењем, и награди кориснике за остваривање циљева.

Министар је навео да та конференција има једну веома интересантну и значајну тему – гејмификацију, што је, како каже, практично унапређени сегмент е-учења и што на много лакши начин мотивише, чак и подстиче и компетитивност онима који желе да науче и који су стављени у функцију реализације свих важних циљева.

Веома је значајно, додао је Ружић, да је Србија у претходном периоду успела да уведе нове вредности и нове технологије.

„Сада спроводимо паралелно процесе рационализације и оптимизације, а паралелно са тим од самог почетка уводимо нове технологије“, указао је Ружић.

Наводећи да је реформа јавне управе један од три критеријума за улазак Србије у ЕУ, Ружић је рекао да му је драго што се конференција одржава у Српско-корејском центру, који је, наводи, постао симбол едукације и дигитализације.

На конференцији је представљена и апликација за обуку, односно приказ гејмификације – увођење нових технологија у процес учења – кроз два сценарија, један у вези са управљањем информацијама, а други у вези са управљањем дигиталним доказима у полицијским пословима.

ТопПрес/ Извор: Танјуг