Сабор трубача у Гучи чува српску традицију и обичаје: Бира се мајстор трубе, најбољи здравичар, најлепша народна ношња и – арамбаша

Сабор трубача у Гучи чува српску традицију и обичаје: Бира се мајстор трубе, најбољи здравичар, најлепша народна ношња и – арамбаша

Гуча – Драгачевски сабор трубача, 60. по реду, ове године одржава се у термину од 13. до 15. августа. Ова јединствена трубачка манифестација из године у годину, расте, развија се, покушава да буде и боља и модернија, али никако не заборавља оно по чему je препознатљива, због чега се сабораши већ шест деценија враћају у малу варош у срцу Драгачева – престоницу трубе, Гучу.

То је лепота традиције и фолклора a ту традицију, Драгачевски сабор трубача негује кроз програмски садржај као што је Такмичење здравичара и избор најлепше народне ношње.

Због тога организатори Сабора позивају заинтересована културно уметничка друштва из целе Србије, као и појединце, љубитеље српске традиције, да особеност и лепоту народних ношњи, карактеристичних за њихов крај, као и лепоту здравица с поносом прикажу и кажу на најбољој и највећој трубачкој фешти у Србији.

Такмичење здравичара и избор за најлепшу народну ношњу по програму 60. Драгачевског сабора трубача одржаће се на летњој позорници Културног центра општине Лучани у Гучи, у суботу, 14. августа, и то:

– Такмичење здравичара од 16 часова

– Избор за најлепшу народну ношњу од 17 часова

Позив је упућен свима који држе до традиције и спремни су на изазове, нова искуства, али пре свега, жељни исписивања саборске историје, да буду део традиционалног момачког надметања – Народног вишебоја.

Српску традицију момачког надметања негује и чува Драгачевски сабор трубача и то кроз народни вишебој који је део програмских садржаја Сабора. Дисциплине које су део овог надметања су гађање кроз прстен јабуке, скок у даљ из места, бацање камена са рамена, скок у вис из места као и рвање у кости.

Прво момачко надметање одржано је 14. октобра 1961. године у порти гучке цркве када је и заживела идеја саборовања. Од тада, атрактивност овог програма расте.

И ове године, на 60. Драгачевском сабору трубача, народни вишебој ће се уз свесрдну помоћ суорганизатора – „Заставе оружја“, одржати у суботу, 14. августа с почетком у 13:30 часова, на стадиону. Најбољи вишебојац – Арамбаша Сабора биће награђен од организатора.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI