Лучани – Сабор трубача у Гучи ове године биће одржан од 13. до 15. августа, дефинитивно је одлучено на састанку коме су присуствовали чланови Програмског савета, књижевник Матија Бећковић, председник Матице српске Драган Станић и Живорад Жика Алексић, председник Културне заједнице Србије.

Као што су организатори раније истицали циљ је да се Сабор врати изворним коренима па ће у том смислу и финанлно такмичење најбољих трубачких оркестара, као и ранијих година, бити у недељу у 15 часова. Највећа трубачка фешта у земљи и свету трајаће три дана, са циљем да окупи што више људи из окружења којима ће бити понуђен богат културно – уметнички програм и разноврстан забавни садржај.

„Фокус је стављен на изворност Сабора трубача па ћемо ове године много више пажње посветити културном садржају, изложбама, сајму књига, туристичкој понуди овог краја и наравно трубачким оркестрима који су основ читаве манифестације. Сабор ћемо отворити у петак подизањем заставе код Споменика трубачу након чега ће уследити оригинални део програма. Тренутно договарамо извођаче у забавном делу Сабора, који ће, такође бити у складу са поменутим циљевима ове традиционалне трубачке манифестације. Главни садржаји поново ће бити на централној позорници на стадиону”, рекао је Јован Ковачевић, директор Центра за културу у Гучи.

Како незванично сазнајемо на списку могућих извођача је и оркестар Станислава Биничког. Такође на овогодишњем Сабору трубача наступиће Симфонијски оркестар РТС под диригентском палицом Бојана Суђића.

ТопПрес/  ГЗС