Више од три недеље српски произвођачи брашна не смеју да га извозе. У магацинима и силосима већ има превише вишка, домаће тржиште је више него задовољено, па због тога апелују на надлежне да ову меру под хитно укину. Прети и заустављање производње јер због залиха неће имати шта са брашном да раде.

И председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж у понедељак је изјавио да наша земља има довољно брашна, уља и шећера и да је време да привредници са Владом поново отворе питање извоза. Не постоји разлог да ово ограничење остане.

„Снабдевеност домаћег тржишта житарицама и брашном је стабилна и није се догодила никаква велика несташица”, казао је Чадеж.
„Брашна има, имамо и уља и шећера. Када погледате колике су залихе, а колике потребе, мислим да је време да са Владом поново отворимо то питање и замолимо да поново можемо да извозимо”.

Према речима Чадежа, цене ће и у Србији сигурно пасти, али је добро што је наша земља извозник хране и што неће имати проблема с тим. Говорећи о утицају сукоба у Украјини на привреду, Чадеж је објаснио да је највећи проблем његова непредвидивост, што онемогућава привреднике да планирају пословање.

„Морате практично да тражите нова тржишта са којих ћете да увозите”, рекао је Чадеж.

„Ако сте узимали ребрасти челик из Украјине, ви сада немате тај ребрасти челик који иде у арматуру. И извоз на руско тржиште је отежан, због низа проблема са којим се привредници суочавају, али је и даље могућ. Од људи који су тамо најприсутнији чујемо да су имали велики проблем са кризом рубље, али сада видимо да се ствари стабилизују.”

Из Удружења млинске, пекарске и тестеничарске индустрије Србије траже да се одмах укине забрана извоза или да држава откупи вишкове по тржишним ценама, за робне резерве.

ТопПрес/ Извор: Новости