foto pixabay, profimediafoto pixabay, profimedia

Чиста недеља, прва недеља Васкршњег поста, слави победу над иконоборцима и успомену на поновно успостављање поштовања икона 843. године у време царице Теодоре и патријарха Методија, а после гоњења икона у ВИИИ и ИX веку. Међутим, празник посвећен враћању икона установљен је нешто касније, јер је јошу ИX и X веку прва недеља поста била посвећена старозаветним пророцима Мојсију, Арону и Самуилу.

Негде се ова недеља назива и Тодорова, Теодорова, Тудорова недеља. Првих дана Чисте недеље важе посебна правила! Ево како се она поштује у разним српским крајевима:

Прве недеље Великог поста се не пале огњишта и жене ништа не кувају, него се једе раније спремљена храна. Првих дана мушкарци једониче, тј. ништа не једу у току дана док се не смркне. До четвртка се не користи ни кашика, девојке не носе никакав накит, нигде се не игра и не пева. Увече је сва породица на окупу, а деца кокају кокице, што је многима једина вечера.

У селима око Пчиње се каже да се не ваља јести све док не изађе звезда Караванка. На Чисти понедељак жене спремају и чисте кућу, деца и одрасли се купају, шишају и брију.

Први ко уђе у кућу на Чисти понедељак назива се квочка. У Републици Српској ту особу посаде “на легало”, простру сламу поред огњишта, па је часте куваном ракијом и погачом. На Чисту среду тј. Пепељаву среду је обичај да се иде у кућу која је добила принову. У неким местима Црне Горе вече уочи Пепељаве среде, мајке деци на челу направе мали крстић од пепела.

У јужној Србији на првопосни четвртак – Чисти четвртак, праве се посебни колачи који се дају стоки на Теодорову суботу. У тај дан се уговарају свадбе које ће бити тек после Васкрса. У планинским крајевима чобани славе овај дан као свој празник.

Након Чисте Недеље до Васкрса надовезују се Пачиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља – последња Недеља православља.

Тако да, ако сте планирали да „стајете на луди камен“, у суботу је идеалан датум да закажете свадбу за наредне месеце.

ТопПрес/ Извор: Телеграф.рс