Фото: ТанјугФото: Танјуг

Иако је прошла грејна сезона, домаћини би могли да поразмисле да се опскрбе за следећу, нарочито када је огрев сад јефтинији, па је тако тона пелета јефтинија за 5.000 динара.

Они који већ почињу да спремају огрев, могли би да прођу јефтиније са куповином дрвета, а највећа добит је на пелету, најскупљем, али и најефикаснијем гориву.

– Дрва су нешто јефтинија, а због зиме која је била таква каква је била, може се рећи да нам је остало. Најбоље је сада купити пелет, пошто је и више од 5.000 динара јефтинији по тони – кажу на једном новосадском стоваришту.

Како додају, пелет је буквално на акцији, и полако очекују купце за њега.

– Грејање на пелет је доживело експанзију претходних година, али су многи схватили да он баш и није јефтин, иако јако добро греје, те да је у сезони скупљу од најскупљег угља – додају на стоваришту.

Буково дрво ових дана може се купити већ за нешто више од 5.000 динара по кубном метру, што је знатно јефтиније, ако се у обзир узме да је цена прошле године у септембру, када највећи број људи размишља о огреву за кубни метар букве била и преко 6.000 динара. Прошле године се осетило поскупљење већ од почетка цене набавке. Неизвесно је шта ће се десити за неколико месеци, али сигурно је да потрошачи не би волели да цена поново скочи, па ће се одлучити да раније крену у куповину – додају на стоваришту.

На ствариштима има и угља, али се његова цена у односу на сам крај лета прошле године није много мењала. Цена колубарског лигнита, који је најјефтинији, али како кажу стручњаци, најслабије греје, креће се већ од 7.500 динара, што је на прошлогодишњем нивоу, док је костолачки угаљ од њега скупљи 1.000 динара скупљи по тони.

Претходних година, кажу на стовариштима, добро се продавао угаљ Бановићи који је прошле сезоне коштао 16.000 динара за тону, док је данас јефтинији за нешто више од 2.000 динара. Јефтинија је за око 1.000 динара и такође популарна „крека“, које до душе нема на већем броју стоваришта.

Јефтинији је и буков брикет који је крајем августа прошле године коштао и до 23.000 динара, док је у току распродаја и он се може купити и и за 20.000 динара по тони.

Које је најбоље грејање?

Сада је право време да сви који имају неефикасно грејање или их оно зими превише кошта промене системе на који се греју. Прошлогодишње истраживање Агенција за енергетику показало је да се најјефтиније можете огрејати уколико живите у крају Србије где су дрва нешто јефтинија и имате високоефикасну пећ. Прошле године и природни гас је био добра опција због ниске цене овог енергента, а за поједине крајеве Србије најприступачнији је био угаљ.

ТопПрес/ Извор: Блиц, Милош Станић