Министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић рекла је након састанка са шефом Делегације Европске уније Емануелом Жиофреом да је садашњи тренутак одличан за развој науке и иновација у Србији.

Жиофре је нагласио да жели да креира другачију слику Србије у Европи, да се она не везује за кризе, већ да постане видљива тачка када су у питању напори Владе Србије да се наука развије и крене у корак са светом.

„Желимо да радимо на том пољу са Србијом као што је случај и са осталим делатностима“, рекао је Жиофре и додао да су иновације кључна тема за ЕУ, као и економски изазови који је прате.

Шеф Делегације ЕУ је рекао да је задовољан што је на челу Министарства науке, технолошког развоја и иновација особа која сарађује са министром за високо образовање када је у питању напредак науке у Србији јер ће, према његовим речима, заједно радити у интересу ових области.

Беговић и Жиофре су се сагласили да је у том процесу неопходна добра комуникација, не само са осталим институцијама и министарствима, већ и са грађанима Србије.

Саговорници су истакли значај многих пројеката, међу којима је SAIGE пројекат чији је циљ да побољша релевантност и изврсност научних истраживања, да унапреди иновативно предузетништво, приступ изворима финансирања за раст компанија чиме ће да допринесе расту и конкурентности српске економије.

Беговић је подвукла да се залаже и за бољи положај истраживача и научника у Србији с обзиром да и сама долази из ове области и закључила да наука не познаје границе, као и да сарадња мора да постоји и подсетила да после 11 година поново постоји институција која комбинује науку, технолошки развој и иновације.

ТопПрес/ Извор: Танјуг