Подгорица –  У крипти храма Христовог васкрсења данас је, у присуству будућег премијера Здравка Кривокапића и највиших званичника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика, те бројних грађана, сахрањен архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Од митрополита, који је био вољен и поштован, али и критикован и оспораван, опростило се хиљаде грађана, који су му од јуче у мимоходу одавали последњу пошту.

Сахрани су присуствовали и председник парламента Црне Горе Алекса Бечић, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић, бројни посланици парламентарне већине и личности из јавног и друштвеног живота Србије и Црне Горе, али не и председник Мило Ђукановић.

Сахрани су присуствовали и представници свих конфесија у Црној Гори.

У неколико црногорских општина дан сахране митрополита је проглашен даном жалости, као и у неким општинама у Републици Српској.

Иако је мандатар Кривокапић од техничке владе тражио да се поводом смрти митрополита прогласи дан жалости у Црној Гори, таква одлука није донета.

Патријарх Иринеј: Амфилохије био покретач свих обнова у Црној Гори – његово име ће златим словима бити уписано у историји СПЦ

Патријарх српски Иринеј поручио је данас да је митрополит Амфилохије био покретач свих обнова у Црној Гори и да ће зато и због свега што је учинио његово име бити уписано златим словима у историји Српске православне цркве.

Говорећи на одру митрополита , патријарх је рекао да је Амфилохије имао снагу да се одупре и стане у одбрану својих светиња и да подигне дух и углед свог српског имена, које је претходна власт смањила на националну мањину.

Митрополит, рекао је патријарх, припада плејади богослова уважених у целом православљу.

Одлазак митрополита, поручио је, оставља велику празнину у Цркви и Црној Гори, отишао је, казао је, када је био најпотребнији и Цркви и народу.

„Надамо се да ће својим молитвама измолити да се прилике у Црној Гори реше на најбољи и најкориснији начин за српски и други народе“, рекао је патријарх.

Поручио је да народу остаје да следи дух митрополита да служе братољубљу, свом оточаству и свом роду.

Патријарх је посебно истакао љубав коју је митрополит у срцу носио према Косову и Метохији и подсетио на његову велику жељу да се обнови Његошева капела на Ловћену.

„Нека ово буде његов аманет верном српском народу и Црној Гори“, навео је патријарх и додао да ће митрополит тамо „где ћемо сви једног дана бити“.

Кривокапић: Погледај још једном на народ свој, владико

Одлазак митрополита је жртва и залог наше будућност, а његово дело путоказ и наше обавезе, рекао је мандатар црногорске владе Здравко Кривокапић у обраћању на одру митрополита Амфилохија.

Поручио је да је ова сахрана и данашњи дан „литија свих досадашњих литија, које су се слиле из свија крајева, а коју и данас предводи митрополит“.

Сабрао нас је око одра, казао је, да бисмо исказали јединство и љубав.

„Погледај још једном на народ свој, владико“, позвао је Кривокапић и истакао да је за овај пролазни земаљски тренутак за Амфилохија била најважнија – искреност и истина.

Зато, казао је, његове речи тако громко одзвањају и чују се далеко.

Приметио је и да је митрополит, иако је васкрсао Црну Гору, доживео да од свог народа трпи муке.

Кривокапић је рекао да је сваки сусрет са митрополитом био радост и учење, али је посебно поменуо њихов сусрет у поноћ 30. августа, дан кад су одржани парламентарни избори.

Рекао је да ће тај митрополитов загрљај памтити и носити до, како је казао, „своје потоње уре“.

Истакао је и да је митрополит себе изградио врлинама, а да је својим монашењем постао „Христов војник, који ниједном није био демобилисан“.

Одлазак митрополита, казао је Кривокапић, је губитак за народ, али и за сво васељенско православље.

Рекао је и да је митрополит сада раме уз раме са светим Петром цетињским и Петром Другим Петровићем Његошем, па ће се, казао је, убудуће у Црној гори славити три јерарха и то три дана.

Бечић: Са Амфилохијем се морамо опростити, али се са њим није могуће растати

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, навео је у свом говору, да је Амфилохије био један од највећих духовника и теолога овог времена.

Истакао је да су многи могли да чују његове речи: да Бог не гледа ко је ко, него да су сви земаљски народи, и да због тога стижу телеграми саучешћа из целог света.

Како је додао, верује да данас стоји испред цркве у име свих грађана, да се захвали и опрости од Амфилохија.

„Он је неко са ким се морате опростити, а са ким се није могуће растати“, додао је Бечић.

Каже да се нада да ће Амфилохије бити последњи владика који је морао да брани цркву од дела свог народа, а бранио ју је тако да је сваком унапред опростио.

Рекао је да је Амфилохије био оштар и изражају, а благ у поступању.

Јоаникије: Данашњи скуп је велики сабор Црне Горе, Амфилохијев сабор

Владика Јоаникије, који је администратор Митрополије црногорско-приморске, назвао је данашњи скуп „великим сабором Црне Горе, Амфилохијевим сабором“.

Рекао је да долазак великог броја значајних личности, свештенства и монаштва са свих страна представља велики догађај раван великој жалост која је снашла Црну Гору.

„Ваш долазак је нама велика утеха. Кад плачемо, ако заједно плачемо, лакше нам је“, каже Јоаникије и додаје да Црна Гора има и за киме да плаче.

Међутим, истиче да ће се плач претворити у радост, јер све што је везано за име митрополита Амфилохија, све се његовом љубављу претвара у радост.

Каже да је Амфилохије дубоко понирао у тајне Божје и тајне спасења, да је био човек тихог ћутања, али и беседник као апостол.

„Бог му је дао, те је обновио Црну Гору и њене храмове, улепшао лице Црне Горе, окадио сваки камен, свако дете помиловао, сваког жалоснога утешио, гладног нахранио, бескућника примио, свакога уважио и све трпио, све миловао својом љубављу“, навео је епископ Јоаникије.

Матија Бећковић: Данас почиње други вечни живот Амфилохија Радовића

Песник Матија Бећковић говорио је пред окупљенима.

„Надао сам се да ће митрополит Амфилохије сахранити мене. Била је то велика част за свакога кога је сахрањивао протеклих 30 година, и томе се свако од нас надало. Али небо је одлучило да се ја опраштам и сахрањујем њега, а знам да нећу ни моћи ни умети онако како би он умео“, рекао је Бећковић.

Истиче да је већ видео Амфилохијеву икону и да су два света Петра Петровића две живе стене на којима је саграђена црногорска митрополија, а да је трећа, најтврђа стена, био и остао митрополит Амфилохије Радовић.

Подсећа да се Амфилохије родио у Морачи на Божић и да је на крштењу добио име Ристо.

Каже да је и Амфилохије песник и да је и српски народ песник и најпесмотворнији народ.

Поручује да је Црна Гора дело поезије и да је теологија стихологија и доказ да атеистичке поезије нема.

„Како је написао Иво Андрић, песнику и његовом делу ни време ни људи не могу ништа. Велике људе и њихова дела смрт само увећава“, рекао је Бећковић.

Додаје да данас почиње други вечни живот Амфилохија Радовића.

„Када је хиротонисан на Цетињу, ја сам му рекао – ако жели бити свет, нема бољег места за такву прилику“, истакао је Бећковић.

Наводи да га је Господ позвао у прави час, баш кад је требало. Додао је да смрт никоме није пала лакше него Амфилохију и да је зато на одру тако блажен и спокојан.

Литургија почела у 9 сати

У храму Христовог васкрсења у Подгорица данас у девет сати почела је литургија коју је служио патријарх Иринеј са архијерејима СПЦ и помесних црква.

Литургије уочи сахране митрополита Амфилохија служене и у свим црквама и манастирима СПЦ где је то било могуће.

Владика бачки Иринеј: И Црна Гора добила своја три јерарха

Владика Иринеј бачки је у својој беседи над одром митрополита Амфилохија изнео занимљиву чињеницу да су свети Петар цетињски, Петар други Петровић Његош и митрополит Амфилохије умрли у три дана.

Свети Петар цетињски је, казао је, умро 30. октобра, Петар други Петровић Његош на данашњи дан, 1. новембра, а митрополит Амфилохије се упокојио дан уочи смрти светог Петра цетињског.

Појаснио је да је на дан смрти светог Петра цетињског његово тело било изложено у Цетињском манастиру, а биће сахрањен на дан када је умро Петар Други Петровић Његош.

У црквеним круговима то се тумачи да, као што Грци имају празник Света три јерарха, смрћу митрополита и Црна Гора добила своја света три јерарха.

Владика бачки Иринеј је у беседи рекао да је данашњи дан истовремено и тужан и радостан – тужан што се, казао је, растајемо са владиком Амфилохијем који се целог живот трудио да на разним местима слави Христа, славу Божју и свету цркву његову.

А, радујемо се, казао је, зато што знамо да је сваки растанак привремен и надамо се да ћемо се наћи једног дана заједно у наручју Оца небеског.

Владика бачки Иринеј је у беседи рекао да је данашњи дан истовремено и тужан и радостан – тужан што се, казао је, растајемо са владиком Амфилохијем који се целог живот трудио да на разним местима слави Христа, славу Божју и свету цркву његову.

А, радујемо се, казао је, зато што знамо да је сваки растанак привремен и надамо се да ћемо се наћи једног дана заједно у наручју Оца небеског.

И девојчица Уна, митрополитово кумче, крај одра

Сахрани архиепископа цетињског и митрополита црногорског приморског Амфилохија присуствује велики број грађана, међу којима је и осмогодишња девојчица Уна, која од јутрос са иконом у рукама стоји крај митрополитовог одра.

Како је објаснио ректор Богословске академије отац Гојко Перовић, реч о митрополитовом кумчету, којој је био веома привржен.

Уна је, казао је, на неки начин била „симбол“ и „херој“ литија које су месецима одржаване у Црној Гори против Закона о слободи вероисповести.

А медији су пренели да, када ју је један полицајац благонаклоно погледао и притом се осмехнуо, Уна рекла:“Шта се смејеш, ово је озбиљна ствар“.

ТопПрес/  Извор: Танјуг, РТС, РТВ