Топола – У организацији Културног центра Топола, овог петка и суботе одржан је Први сајам креативаца. Учешће на овом догађају узеле су даме из Тополе и окружења, које су јавности показале шта све умеју и колико су креативне. Презентовани су бројни предмети из ручне радиности, вез, хеклање, декупаж али нису изостали ни деликатеси из кухиња наших домаћица.

Фото: ТопПрес

“ Идеја нам је да нове пројекте које покрећемо, радимо у договору са нашим суграђанима, њиховим жељама и потребама, те се управо тако и сајам креативаца родио као идеја да се креативни појединци наше општине прикажу широј публици и покажу шта то интерасантно и необично умеју да створе. Али поред Тополаца, јавили су нам се и гости из Београда и Раче, што сматрам да је за први пут и прво окупљање веома успешно, али и значајно, како би дало подстрека за наредне сајмове. Било је ту жена из Удружења жена „Опленац“,  које израђују декупаж производе, хеклање, плетење, традиционална храна, вез, природни сокови, козметика. Посетилаца је било оба дана, али се надамо да ће наредног пута бити још посећеније. У прилог чињеници да смо на правом путу, говори и то, да су нам сви учесници овогодишњег сајма предложили да ускоро организујемо још један, те очекујте врло брзо неки нови Сајам креативаца у нашој Тополи“, рекла је за ТопПрес Ема Стевановић, в.д. директора Културног центра Топола.

Фото: ТопПрес

Удружење жена „Опленац“ окупља око 25 активних чланица. На оваквим окупљањима оне имају прилику да покажу шта знају и чиме се све баве.

„Углавном се бавим хеклањем и везом, радим детаље за покућство, украсне врећице за ароматично биље, манастирске мотиве преносим на платно. Овим се бавим од младости, то је тад било под обавезно да женско дете зна да хекла, плете и везе. Има интересовања, свака роба нађе свога купца, упознајемо друга удружења, стичемо нова пријатељства, тако да нам оваква окупљања веома значе“, каже Даница Давидовић из Крћевца.

Даница Давидовић, фото: ТопПрес

Јадранка Живановић из Тополе на сајму креативаца изложила је разне плетене одевне предмете. Шалови, капе, траке за косу, вунени џемперићи само су део њене ручне радиности.

Фото: ТопПрес

„Од детињства је ово моја љубав и сада покушавам од овога да направим свој посао да не остане само хоби. Волим ово да радим и као за сваки посао треба доста љубави. Људи треба да стекну навику да носе ручно рађене предмете од вуне или вунице, па ће онда бити и више интересовања али задовољна сам продајом и до сада“, каже Јадранка.

Јадранка из Тополе на сајму креативаца изложила је радиност од вуне, фото: ТопПрес

На сајам креативаца из суседне општине Рача стигла је и Светлана Сања Стамболић која је за овдашње посетиоце донела низ различитих предмета ручно рађених, али ту су се нашли и мелеми за разна кожна обољења.

Фото: ТопПрес

„Ово су радови жена из Раче окупљених око женске креативне радионице која функционише при Културном центру од 2002. године, временом су се мењале чланице али смо опстали, први пут смо на сајму оваквог типа. Наши Културни центри сарађују и за нас је то веома важно. Донела сам накит од стакла, полу драгог камена, детаље за косу, разне украсе, мелеме, лековити препарати“, каже Светлана Сања Стамболић испред Културног центра „Радоје Домановић“ у Рачи.

Светлана Сања Стамболић дошла је из Раче, фото: ТопПрес

Сајмови и било која врста окупљања где се може презентовати рад жена са села за ове даме је од изузетне важности. Њихов таленат и дар за разне врсте послова често остане не примећен али уз Удружења и окупљања оне могу показати своје умеће из разних области.

Фото: ТопПрес

„Ово нам је дошло као и пролеће, да се мало дружимо, окупљамо и да видимо шта је то ново код наших женица. Све активности овог типа су битне јер смо и ми на тај начин видљиве као и наша роба“, рекла је Нада Плак једна од чланица Удружења жена „Опленац“.

Нада хекла, плете, везе и израђује народну ношњу, фото: ТопПрес

На првом сајму креативаца нашло се за свакога по нешто а како је најављено у наредном периоду очекује се још један па ће љубитељи ручно рађених предмета имати прилику да пазаре.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес