Велика Плана, Марковац –   Сашу Николића (23) из села Марковац код Велике Плане сви знају по дугој коси. За девет година колико је није кратио нарасла је до 1,40 метара, али ту није крај јер Сале не планира да се шиша!

„У почетку су ме критиковали за косу, терали су ме да се шишам јер сам увек био уредно пошишан. Десило се, сасвим случајно  да пропустим један месец да се не ошишам. Ишли смо на море, породично и тад се нисам шишао, па кад смо се вратили још једно, и коса је кренула да расте. Мајка каже: “ Нека мало, па не мораш увек само кратко пусти мало нек порасте и тако мало, по мало моја коса пређе метар. Ал кад добро расте, па нека расте, нећу да се шишам“, одлучан је Саша.

Саша ради у једном сервису на техничој исправности возила, каже, док је на послу коса је савијена у реп са неколико гумица.  Његов изглед међутим, привлачи бројне погледе тек када је коса пуштена јер тада досеже до колена.

„Било где на улици да прођем старији ме увек питају како је одржавам, како се борим са њом, колико ми је потребно да је оперем и осушим и увек на крају кажу: „ Свака част на коси“. И девојке коментаришу, погледај каква му је коса, погледај крајеве. Али ја је негујем сасвим нормално, перем на неколико дана, не прља ми се баш често, боца шампона ми траје дуже него мојој мајци и сестри, не трошим ја то пуно, сушим природно на сунчевој топлини. Е, само је проблем кад се чешљам, онда у помоћ прискоче и сестра и мајка па једна  са једне стране, друга са друге тад је мука, треба расправити толико косе, али нас троје успемо некако“, испричао је дугокоси Николић.

Сале не планира да се шиша, фото: ТопПрес

Одвајкада се у народу верује  да се снага налази у коси. Пре неколико векова, мушкарци, нарочито ратници, носили су дугу косу верујући да је у њој лежи њихова снага. Претпоставља се да отад датира шишање заробљеника – чин којим им се одузима снага. Саша истиче да од када има дужу косу порасло му је самопоуздање.

„Знам да било где да одем  ја ћу увек бити примећен и много особа које ме виде први пут а пролазим улицом увек су коментари гласни да чујем и ја. Да ли је то намерно или од изненађења не знам углавном наилазио сам  само на позитивне реакције. Свако се диви мојој коси“, поносно вели Саша.

Иначе, овај младић још увек не планира да се ошиша, а и када то  буде решио каже, да ће део косе дати онима којима је то потребно.

Сашина девојка Марија очарана је косом свога партнера.

Сале са девојком Маријом, фото: ТопПрес

„Ја се њему дивим на дужини косе, јер ја са ово мало па се једва борим по некад. Он се не жали чак је носи са лакоћом. Његова коса је и мој понос јер имам јединственог дечка каквог нема ниједна девојка“, казала је Марија.

Овај млади пар још увек не планира венчање, али према Сашиним речима фризерка ће имати посла око две фризуре за венчање. Потврђује да ће бити нека специфична фризура јер оволика коса код младожење за венчање још нигде није виђена.

ТопПрес