Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Само кукурузно брашно и вода: Ево како се од два састојка прави проја у Шумадији
Вести

Само кукурузно брашно и вода: Ево како се од два састојка прави проја у Шумадији

34

Чачак – Светска, а наша постала је и проја. И док модерне домаћице експерментишу на различите начине и у ово традиционално српско јело стављају све и свашта, Младена Гојковић из Чачка каже да проја направљена на старински начин, заправо је најукуснија.

“Она се јела у сиротињским кућама и по манастарима, они мало богатији месили су жуте погаче”, прича Младена и додаје да је за прављење овог специјалитета који се нашао чак и на ЦНН-ој листи, међу најбољим светским хлебовима, потребно само два састојка.

Младена Гојковић, фото: РИНА

“Вода и кукурузно брашно, а да би била посна некад се плех чак подмазивао воском, а не машћу. Не сме се закувати ни много ретко, ни много густо, већ средње да би се проја лепо испекла. Најбољи укус има ако се пече у шпорету на дрва”, саветује ова домаћица.

Некад се брашно млело у воденицама поточарама, а на проји су одрастале генерације и генерације.

“Док смо јели проју сви смо били здравији, а како се прешло на бели хлеб све чешће оболевамо. Трпеза у Шумадији не може ни сад да се замисли без проје, али ту је поред и још десет врста хлебова, па се млади увек дохвате ових модерних”, каже Младена.

Сад кад је проја стекла и светску популарност, нема сумње да ће се у целој Србији, још дуго служити уз чварке и сланиницу за доручак и уз врућу јагњетину и свадбсрски купус за ручак или вечеру.

ТопПрес/ РИНА

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup