Рача – Шумадијско село Сараново већ две године постало је познато јер има два нова и необична становника. Роде Сару и Новка које су име добиле управо по овом малом месту надомак Раче, а гнездо су свили на једном димњаку високом преко 10 метара. У претходних пар месеци из овог гнезда пристизали су само лепи призори. Повратак родитеља у гнездо, лежање на јајима, рађање младих, брига родитеља о младунцима. Уживање у расту ових птица прекинуто је лошим вестима јер су приликом свог првог лета, два младунца од укупно четири колико су Сара и Новко подигли ове године, настрадала су од струјног удара на нисконапонском стубу који се налази у близини гнезда.

„Роде су једна од врста које најчешће страдају од електрокуције. Како би се проблем решио, потребно је ове опасне стубове изоловати да би се спречило даље страдање. Због тога, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије од 2018. године активно прати и бележи случајеве страдања птица на далеководима. Поменуте активности изузетно су захтевне и скупе, те их наше Друштво не може спроводити самостално, већ у сарадњи са компанијама које се старају о преносној и дистрибутивној мрежи“, кажу из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Дугорочно посматрано, најважнија активност у спречавању електрокуције наредних деценија биће измена начина конструисања стубова и замена опасних безбедним елементима. Другу годину заредом, захваљујући сарадњи Друштва за заштиту и проучавање птица Србије са компанијом Лунатроник, јавност је била у прилици да, уз помоћ 4Г камере са соларним напајањем, прати уживо видео пренос из гнезда рода Саре и Новка.

„Струјни удари, електрокуција, и судари са жицама далековода, колизија, који узрокују хиљаде смртних случајева и повреда које би се могле избећи, представљају једну од највећих претњи дивљим птицама“, истичу из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

ТопПрес/ РИНА