Шарчевић: Повећање плата биће веће него што се очекивало

Шарчевић: Повећање плата биће веће него што се очекивало

Влада Србије потврдила је договор између Министарства просвете, науке и технолошког развоја и репрезентативних синдиката просветних радника у вези са реформом платног система у том сектору, чиме ће се запослени у просвети изједначити са осталим корисницима републичког буџета за којима су годинама заостајали.

У складу са тим, Министарство просвете ће повући одлуку о умањењу дневница за октобар запосленима који су били у штрајку, а представници репрезентативних синдиката обавезали су се да ће штрајк бити прекинут.

Предложеном реформом платног система издвајања из републичког буџета за запослене у просвети износиће 25 одсто, што је највише у односу на остала министарства.

Тиме ће просвета бити изједначена са свим другим корисницима буџета, а укупно повећање у наредне две или три године износиће 35 до 36 одсто.

Како је истакао министар просвете Младен Шарчевић износ повећања, које почиње од 1. јануара 2019, биће значајније веће него што је очекивано, а коначни износи биће утврђени средином новембра.

„Тиме смо остварили прву замисао да платни разреди направе свој прави ефекат. Унутар система то значи да се велики број људи налази у већем платном разреду, односно у 9-1 групи, и то на основу тога да раде у отежаним условима, у специфичним околностима, да су разредне старешине, као и још 25 одсто људи који имају могућност да остваре категорију првог педагошког звања“, закључио је Шарчевић.

ТопПрес/ Извор: РТС, Министарство просвете

KOMENTARI