Топола – На само пар километара од центра града јуче се на приватном плацу појавио шарени даждевњак, иначе најпознатији представник ових водоземаца. Није типично да се виђа у овим крајевима па је његов проналазач  на први поглед помислио да је играчка.

„Отишао сам на плац и док сам корачао испред мене видим даждевњака. Пошто га овде нема јер није његово станиште ја сам помислио да је пластична играчка мог сина, чак за мало га нисам шутнуо. Кад сам пришао ближе он се помери видим да је жив“, испричао је власник имања на ком се појавила ова  животиња.

Додаје да је одмах позвао зоо врт не би ли се информисао о пронађеној животињи.

„Најпре сам контактирао Зоо врт а потом су мене звали из Завода за заштиту животиња, и рекли су ми да га пустим у природу јер је ретка врста. Такође су ми потврдили да га има само у Војводини и то свега пар њих тако да је право чудо одакле се појавио овде. Мислим да се можда овде размножио и да су и мали негде у близини“, мишљења је наш саговорник.

Према народном веровању када су људи убацивали цепанице у ватру ради ложења, приметили су да даждевњак „излази из ватре“ иако се он само спашавао и бежао из цепанице која му је служила као скровиште, због тога у народу постоји и назив „Ватрени даждевњак“. Најчешће се појављује кад је киша, отрован је,  па приликом контакта са њим треба бити обазрив.

ТопПрес

Стигла киша у Тополу и са њом даждевњак, фото: ТопПрес