Foto Shutterstock, ProfimediaFoto Shutterstock, Profimedia

Рен има веома значајну улогу у лечењу реуматизма, гихта, болести желуца, бубрега, јетре, жучи, црева. Подземни делови корена ризоми користи се као цењен додатак храни али и као зачин.

Одлично подноси ниске температуре не измрзава. Најбоље се развија на температури од 17-20° Ц. Има скромне захтеве према влази и не воли висок ниво подземних вода. Треба га гајити на плодним растреситим и оцедним земљиштима. Не подноси земљишта са пХ вредностима испод 5.5.

Основна обрада земљишта се изводи у више наврата прво је зимско дубоко орање на дубини до 30 цм. На пролеће, када то дозволи време, врши се припрема земљишта које се ситни и растреса до 12 цм дубине. Ђубрење се обавља са 50-70т/ха стајњака и 100-120 кг азота, 100-130кг фосфора и 150-180 кг калијума. Сва количина стајњака и 2/3 фосфора и калијума се уноси под основну обраду, а преостала 1/3 фосфора и калијума као и ½ азота под површинску обраду. Преосталих ½ азота примети кроз прихрану.Резнице се узимају у току јесени приликом вађења задебљалих делова корена. Треба да су дужине око 25 цм и дебљине до 1.2 цм. Горњи крај резнице се сече хоризонтално, а доњи косо. Тако спремљене резнице се чувају на хладном месту у песку.

У пролеће непосредно пред садњу резнице се ваде из песка, прегледају и бирају само оне здраве. Сви избојци се одстрањују изузев оних крајњих. Резнице треба засадити што је раније могуће у току марта.

Садња може бити ручна и машинска. Резнице се постављају у отворене бразде на растојању до 35 цм и могу се загрнути ручно или равњачем. Ако су резнице краће , а дебље могу се садити машински на дубину око 10 цм.

Када се укажу редови може да се међуредно култивира и треба пазити на младе биљке. Обично има два до три култивирања.
Прихрану извести азотом који је преостао и то два пута. Прихрањивање рена преко листа је пожљено. Ако се има могућности, а сушни је период, обавезно наводњавати рен, а препоручује се 2-3 пута.

Може се брати током целе године , али је главна берба у јесен када лишће пожути. Може се вадити ручно и машински. Извађени корени се чисте од земље, горњи део се одсеца на месту где полазе листови. Мање количине се пакују по неколико корена заједно, а веће количине ринфузно.

ТопПрес/ Извор: Пољопривредне стручне и саветодавне службе