Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Савети: Како гајити рен

Foto Shutterstock, Profimedia
1

Рен има веома значајну улогу у лечењу реуматизма, гихта, болести желуца, бубрега, јетре, жучи, црева. Подземни делови корена ризоми користи се као цењен додатак храни али и као зачин.

Одлично подноси ниске температуре не измрзава. Најбоље се развија на температури од 17-20° Ц. Има скромне захтеве према влази и не воли висок ниво подземних вода. Треба га гајити на плодним растреситим и оцедним земљиштима. Не подноси земљишта са пХ вредностима испод 5.5.

Основна обрада земљишта се изводи у више наврата прво је зимско дубоко орање на дубини до 30 цм. На пролеће, када то дозволи време, врши се припрема земљишта које се ситни и растреса до 12 цм дубине. Ђубрење се обавља са 50-70т/ха стајњака и 100-120 кг азота, 100-130кг фосфора и 150-180 кг калијума. Сва количина стајњака и 2/3 фосфора и калијума се уноси под основну обраду, а преостала 1/3 фосфора и калијума као и ½ азота под површинску обраду. Преосталих ½ азота примети кроз прихрану.Резнице се узимају у току јесени приликом вађења задебљалих делова корена. Треба да су дужине око 25 цм и дебљине до 1.2 цм. Горњи крај резнице се сече хоризонтално, а доњи косо. Тако спремљене резнице се чувају на хладном месту у песку.

У пролеће непосредно пред садњу резнице се ваде из песка, прегледају и бирају само оне здраве. Сви избојци се одстрањују изузев оних крајњих. Резнице треба засадити што је раније могуће у току марта.

Садња може бити ручна и машинска. Резнице се постављају у отворене бразде на растојању до 35 цм и могу се загрнути ручно или равњачем. Ако су резнице краће , а дебље могу се садити машински на дубину око 10 цм.

Када се укажу редови може да се међуредно култивира и треба пазити на младе биљке. Обично има два до три култивирања.
Прихрану извести азотом који је преостао и то два пута. Прихрањивање рена преко листа је пожљено. Ако се има могућности, а сушни је период, обавезно наводњавати рен, а препоручује се 2-3 пута.

Може се брати током целе године , али је главна берба у јесен када лишће пожути. Може се вадити ручно и машински. Извађени корени се чисте од земље, горњи део се одсеца на месту где полазе листови. Мање количине се пакују по неколико корена заједно, а веће количине ринфузно.

ТопПрес/ Извор: Пољопривредне стручне и саветодавне службе

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup