Савети лекара: Избегавати боравак напољу, нигде без воде

Савети лекара: Избегавати боравак напољу, нигде без воде

Због екстремно високих температура у Србији, које ће данас достићи и 41 степен, како наводе лекари, најбитнија је превенција – ношење воде са собом, расхлађивање, лагана одећа, али, пре свега, да се избегава боравак на отвореном у најтоплијем делу дана.

Доктор Срђан Матовић из Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули, рекао је за Танјуг да су наведене мере опреза кључне како би се избегао топлотни удар, који, каже, може довести до озбиљних последица.

„Топлотни удар представља стање када у организму дође до прекомерног повећања телесне температура, коју организам не може да исконтролише, па се манифестује жеђу, малаксалошћу, сувом и црвеном кожом, јаком главобољом, зујањем у ушима и грчењем мишића“, навео је Матовић.

На питање како можемо да помогнемо уколико приметимо да је неком позлило на улици, Матовић одговара да је важно да се тој особи брзо притекне у помоћ, да јој се да вода и помогне да се расхлади.

Такође, истакао је, када се неко онесвести примарно је да му се скине одећа, али и да се провери да ли му је потребно расхлађивање или утопљавање, јер, додаје, може доћи до повећања или смањења телесне температуре.

Матовић напомиње да је у таквим ситуацијама од изузетног значаја да се позове Хитна помоћ и истиче да у посебном опрезу треба да буду деца и старији, посебно у делу дана између 10.00 и 18.00 часова.

ТопПрес/  Извор: Танјуг

KOMENTARI