Управа за заштиту биља Министарства пољопривреде и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) данас су упутили заједнички апел пољопривредним произвођачима, корисницима средстава за заштиту биља и пчеларима да у периоду цветања воћа смање ризик од тровања пчела.

„Почиње период цветања воћа, али и повећаног ризика од тровања пчела! Неправилна употреба средстава за заштиту биља, поред опасности да доведе до тровања пчела, утиче и на опрашивање, па услед лошег опрашивања не само да опада принос, већ се и смањује квалитет плодова па је мање учешће плодова прве класе у роду“, наводи се у апелу.

Потписници подсећају да Закон потпуно забрањује примену пестицида отровних за пчеле у току цветања, у било ком делу дана, тако да се пестициди који су отровни за пчеле не смеју примењивати ни увече, ни рано ујутру.

„Важно је напоменути да се средства за заштиту биља примењују у складу са регистрацијом декларацијом и упутством, а такође је битно да се поштује предвиђена концентрација и каренца, а све у складу са добром пољопривредном праксом“, наводи се у апелу.

Управа и СПОС апелују на пољопривредне произвођаче, да чак и када примењују средства за заштиту биља која су отровна за пчеле код културе која није у цвету, прво сузбију корове у воћњацима.

„Управо корови који су у фази цветања могу да буду посећени од стране пчела и да поред тога што биљке које третирају нису у фази цветања, до тровања дође зато што пчеле иду на коровске биљке испод стабала које су у цвету“, објаснили су они.

Посебно скрећу пажњу пољопривредним произвођачима да је приликом третирања уљане репице и соје инсектицидима, забрањено примењивати инсектициде који су отровни за пчеле у току цветања.

„Такође апелујемо да се приликом третирања уљане репице пре цветања користе средства за заштиту биља која имају краћи период деловања“, наводи се у апелу.

Потписници подсећају да су захваљујући међусобној сарадњи прошле сезоне успели превентивно да зауставе пар најављених третирања уљане репице у цвету.

Они упозоравају да је проблем и третирање комараца из ваздуха јер се често поклапа са цветањем липе, а и других медоносних биљака, коју пчеле интензивно посећују.

„Апелујемо да се третирање комараца не спроводи из ваздуха, већ да се комарци и крпељи третирају са земље, препаратима који нису токсични за пчеле, у касним вечерњим сатима, када нема активности пчела“, наводи се заједничком апелу.

Потписници подсећају да свако пчелиње друштво подигне принос ратарских, повртарских и воћарских култура, те да је и зато неопходно сачувати пчеле од тровања.

ТопПрес/ Извор: Танјуг