Дозвола за ношење оружја не значи и потпуно поштовање прописа, пошто је законом регулисан и начин на који се оружје чува у кући. Ових дана у специјализованим продавницама за продају сефова у којима се држи оружје кажу да се праве листе чекање, јер све што су имали, распродали су.

Готово да нема специјализоване продавнице у Београду у којој може да се купи сеф. Тренутно су сви распродати. Листе чекања у неким радњама броје више од 50 људи. Дневно зове више од стотину заинтересованих. За све имају исти одговор – све што је било доступно, продато је.

Немања Антић из продавнице опреме претпоставља да су продате све залихе, сви повољнији и јефтинији модели сефова за пиштоље, револвере.

„Сви смо у сличној ситуацији, јер је тражња баш велика“, додаје Антић.

Милан Вуковић из продавнице оружја наводи да је буквално за неколико сати продато све што су имали на лагеру.

„Све оно што су имали увозници, то је у року од два дана све распродато, јер нико није очекивао да ће одједанпут бити потребан толики број ормана“, истиче Вуковић.

Рафови у радњама су празни. Нема их више ни у магацинима. Највише се траже мањи сефови за пиштоље, али и мале браве за закључавање оружја.

Сеф је роба као и свака друга. При куповини није потребна посебна дозвола, лични подаци или доказ о поседовању оружја.

На који начин оружје мора да се чува у сефу

Закон јасно прописује на који начин оружје мора да се чува у сефу.

„Имају одвојене фиоке и одвојен део за пушке, и једно и друго је под кључем, муниција би морала у складу са законом да се држи одвојено у тим фиокама или преградицама, само закључавање је јако битно. Такође, јако битно код сефа је ушрафљивање у зид, у под или орман“, наводи Антић.

Колико коштају сефови

Само у једној од шест продавница у којима се екипа РТС-а распитивала, тренутно има сефова, али свега неколико.

Квалитетнији имају посебан део за муницију и оквир, и коштају неколико хиљада евра. Најјефтинији су око 300 евра.

Повећана и продаја ормана за оружје

Прошле године повећана је продаја ормана за оружје због измене Закона о оружју и муницији, кажу упућени.

Због два трауматична догађаја почетком месеца и због најаве строжих мера, потражња је сада већа за двадесетак одсто.

„Тај орман мора да буде од дрвета или од метала, или од таквог материјала који је направљен да не може лако да се дође до оружја, значи да не буде лако доступно. Пропис налаже да сеф мора бити фиксиран за зид, да на пример неки провалник не може да однесе цео орман са оружјем“, објашњава Милан Вуковић.

Сефови се праве најчешће од челика, нису запаљиви и имају сертификат. Атест се ради већ при увозу.

Закон о оружју и муницији дефинише и пренос оружја у посебним коферима, а оружје у сефу мора да се чува на адреси која је пријављена у личној карти.

Нико осим власника не сме да зна где се налазе кључеви. Како сефова тренутно нема на тржишту, а потражња је велика, све је више оних који се одлучују за нови бизнис – израду сефова.

ТопПрес/ Извор: РТС