Селаковић: Влада ће учинити све да се пензије и даље повећавају

Селаковић: Влада ће учинити све да се пензије и даље повећавају

Министар за рад, запошљавање борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је данас да ће влада учинити све да се пензије свим категоријама пензионера и даље повећавају, да се спроводи постепено повећавање старосне границе за пензионисање жена на 65 година живота, као и да за сада неће бити промена у начину обрачуна висине примања код превремених пензија.

Када је реч о пољопривредним пензијама, Селаковић је рекао да се из државне касе обезбеђује више од 90 одсто средстава за њихову исплату, што показује да се велика пажња посвећује томе да имају редовна примања.

Селаковић је навео, за лист „Политика“, да још није решен проблем око 230.000 пољопривредних пензионера који сваког месеца, пре него што уплате допринос за пензијско и инвалидско осигурање, морају добро да размисле да ли им се то исплати јер ће им сутра пензија бити мања, него сав новац који су уплатили у ту сврху.

Он је казао да се питање побољшања њиховог материјалног положаја и повећања најниже пензије од око 13.274 динара (колико је износила пре новембарске корекције од девет одсто), коју прима 104.694 пољопривредника, пребацује са једног на друго министарство.

Објаснио је да су приходи које прима највећи број корисника пољопривредне пензије последица чињенице да ове особе углавном имају краћи стаж осигурања у односу на друге категорије пензионера, као и тога да плаћају допринос на минималну основицу.

Према његовим речима, уколико би се висина пољопривредних пензија обрачунавала само на основу уплаћених доприноса и навршеног стажа осигурања, она би била знатно нижа од најнижег износа пензије.

Селаковић је истакао да је побољшана финансијска ситуација омогућила повећање пензија од новембра ове године за девет одсто, а да ће у наредној години доћи до додатног увећања од 12,1 проценат.

„Такође, оваква финансијска ситуација омогућила је измену формуле у циљу већег процента усклађивања пензија од јануара наредне године у односу на постојеће решење, а без нарушавања финансијске стабилности“, рекао је министар.

Казао је да се новом формулаом за усклађивање пензија јача веза измеју економског развоја земље и раста стандарда корисника пензија на одрживом нивоу.

На питање како оцењује чињеницу да се стално умањују оптерећења послодаваца за издавање за ПИО доприносе и да ли то може да угрози стабилност „пензионерске“ касе, Селаковић каже да је смањење стопе доприноса у складу са намером владе да се настави са пореским растерећењем зарада, чиме се подстиче раст запослености, што ће повећати укупан износ уплаћених доприноса, као што је то био случај претходних година.

„Поред тога, овом мером се, заједно са повећањем неопозивог износа зарада, отвара простор за повећање најниже плате, наравно, на одрживим основама“, рекао је Селаковић.

На питање да ли се планира пооштравање услова за одлазак у пензију и да ли би требало укинути пенале за превремено пензионисање или они треба да буду трајни, министар је нагласио да се већ спроводи повећање старосне границе за пензионисање жена на 65 година живота и то у периоду до 2032. године.

Казао је и да се у овом тренутку не планирају измене прописа у том погледу, као ни у начину обрачуна висине примања код превремених пензија.

„Влада Србије наставиће да улаже посебне напоре како би се пензионерима континуирано повећавали приходи“, поручио је Селаковић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг