FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Скупштина Србије почеће данас расправу о амандманима на измене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању којим се, између осталог,укида Закон о смањењу пензија најкасније до 30. септембра 2018. године.

Међу бројним изменама Закона о ПИО, кључна је укидање смањења пензија, захваљујући којој ће октобарску пензију (исплата у новембру) пензионери добити са увећањем.

Новим законом биће утврђен правни основ којим се даје могућност Влади за исплату новчаног износа као увећања уз пензију у зависности од економских кретања и финансијских могућности буџета Републике Србије.

Поред тога, биће промењен начин обрачуна висине превремене старосне пензије за осигуранике којима се стаž осигурања рачуна са увећаним трајањем (тзв. бенефицирани стаž), а који одлазе у превремену старосну пензију уз смањење висине пензије, тако да се „пенали“ за ове осигуранике рачунају у односу на њихову снижену старосну границу за сваког конкретног осигураника са бенефицираним стажом.

Опозиција је претходних дана критиковала предложено решење, наводећи да није добро да влада има дискреционо право да одређује проценат повећања, а такође су питали како ће се вратити оно што је пензионерима одузето у претходне четири године.

Према њиховим проценама, реч је о износу од око 800 милиона евра.

Министар за рад Зоран Ђорђевић рекао је да се пензије неће усклађивати са растом цена и инфлацијом већ да се тежи да пензије достигну минималну потрошачку корпу, што значи да ће повећање бити веће од актуелне инфлације.

Поред овог закона, на дневном реду су и измене и допуне Закона о високом образовању.

ТопПрес/ Извор: Танјуг