Скупштина Србије усвојила је данас измене Закона о референдуму и народној иницијативи.

„За“ су гласала 193 посланика, односно сви који су били присутни.

Закон ступа на снагу у року краћем од осам дана од дана објављивања у Службеном гласнику, посебном одлуком посланика.

Овим изменама неколико чланова се мања у односу на недавно усвојени Закон о рефередуму и народној иницијативи.

Прво, укидају се таксе за оверу потписа, друго неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године, а парламент у року од те четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

Омогућава се и да представници овлашћених предлагача буду део органа за спровођење референдума.

Дачић: Покренуте радње за одржавање референдума

 Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да су већ покренуте радње за одржавање референдума 16. јануара следеће године, наводећи да се тај референдум односи само на промене Устава у области правосуђа, а не на друге области.

„Тај референдум ће бити одрзан 16. јануара и ниједна друга тема у оквиру промене Устава не може бити предмет тог референдума“, рекао је Дачић.

Дачић је данас у Скупштини Србије, која је усвојила измене Закона о референдуму и народној иницијативи, рекао да је тај закон донет како би се ускладио са Уставом из 2006. године.

„Данас су на дневном реду измене Закона о референдуму. Чули сте да је председник Александар Вучић иницијатор промена. Он је сам рекао да је прихватио предлоге које је чуо и мишљење грађана који су изражавали одређену бојазан“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да је председник рекао да министри треба више да процењују шта грађани мисле о законима, указујући да су измене Закона о референдуму и повлачење измена Закона о експрорпијацији добра прилика да се извуку поуке.

„Нема ту расправе о категоријама као што су понижења и слично“, рекао је Дачић одговарајући на новинарска питања и додао да има разлога да се критикују они који нису добро проценили мишљење грађана.

„Није ово први пут да се неки закони враћају, бавим се политиком 30 година, постоји много случајева где је председник враћао одређене законе и то његово уставно овлашћење“, подсетио је Дачић.

Подсетио је да је председник Републике искристио уставну надлежност и право да врати скупштини на поновно одлучивање закон о експропријацији.

Он је навео да је Влада повукла тај закон и да се о њему неће изјашњавати, а да он може поново да дође у процедуре онда када влада процени да је то неопходно.

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ (Владимир Радојковић)