Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић разговараће од вечерас путем вајбера са грађанима како би им помогла да превазиђу узнемиреност и страх, односно ситуацију коју је донела пандемија корона вируса.

По професији специјалиста неуропсихијатрије, Ђукић Дејановић, дошла је на идеју да понуди здравствену помоћ због учесталих телефонских позива њених бивших студената, комшија, колега, родбине…

„Углавном сви питају како да савладају напетост, на који начин да реше проблеме несанице, нападе туге и плача. Било је и питања да ли да пију лекове, да ли они који пију да појачају терапију и сугерисали су ми да се некако организујем. Са богатим искуством знам колико значи права реч. Поготово за оне који су дисциплиновани, шта да раде и на који начин да организују своје време“, казала је Ђукић Дејановић.

Због тога се определила, како каже, да од 21 до 22.30 сати сваке вечери пружи стручну психолошку помоћ. Даваће, како каже, савете и сугестије, односно све оно што се телефоном може пружити.

„Савети су индивидуални и зато ми је жеља да што већи број људи комуницира. Свака несаница или осећање тескобе доживљава се различито. Зависи од животног доба и од тога да ли припадамо категорији некритично неустрашивих, па смо спремни да кршимо сва правила струке и логике или смо у оној категорији крајње недисциплинованих. Особа која је напета и која има лупање срца, која има убрзано дисање или било какве телесне тегобе, које су на психолошкој основи, мора знати како да контролише своје стање. Како да опусти мишиће, како да дише и како да се смири“, каже Ђукић Дејановић, и додаје да особе са таквим тескобама, треба да знају да саме најбоље могу себи да помогну и да контролишу то своје стање.

Вајбер број на коме ће министарка разговарати са грађанима је 064/8737-322 и она моли све који буду звали да поштују временско ограничење разговора на пет минута како би што већи број људи могао да искористи и јави се за савет.

Ђукић Дејановић каже да ће разговарати с грађанима сваке вечери док траје ванредно стање.

ТопПрес/ Извор: Танјуг