Смањен рад на црно у грађевинарству у 2018. години

Смањен рад на црно у грађевинарству у 2018. години

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре саопштило је да је у прва три квартала 2018, у области грађевинарства забележена 54 случаја рада на црно, што је два и по пута мање него у истом периоду лане, кад је забележен 141 такав случај код фирми које се налазе на „црној и белој листи“ тог министарства.

Саопштено је и да је на крају трећег квартала ове године, број запослених на неодређено време у области нискоградње већи је за више од 1.000 у односу на исти период 2017.

„Такође је смањен и укупан број повреда на радном месту са 111 на 84, показују подаци најновије бодовне листе извођача и добављача. Листа се ажурира четири пута годишње и тренутно обухвата 626 фирми извођача и добављача у области нискоградње, наводи се у саопштењу.

„Црна и бела листа“ грађевинских компанија креирана је на основу Конвенције Међународне организације рада о радним клаузулама јавних уговора, која је на иницијативу потпредседнице Владе Ане Брнабић и надлежне министарке Зоране Михајловић ратификована у Народној скупштини.

Радна група коју су чинили представници државних институција и представници Самосталног синдиката путара Србије покренула је крајем 2014. бодовну листу извођача која се од тада редовно ажурира. Од 2017. године Влада Србије усвојила је закључак којим је државним институцијама препоручено да пре доношења одлуке о додели посла преко јавних набавки провере рејтинг предузећа на тој листи, како би се избегла додела послова фирмама рангираним на „црној листи“.

ТопПрес/ Извор: Бета

KOMENTARI