foto ilustracija foto ilustracija

Рачун Општине Смедеревска Паланка у блокади је скоро деценију. Дуг у каси био је чак три милијарде динара, што чини три годишња буџета. До сада су обавезе смањене на 46 милиона. Међутим, проблем представља и то што у јавном сектру – у 19 предузећа која опслужују Општину – и даље ради око 700 људи.

Варош настала око некадашњег индустријског гиганта „Гоше“, дуги низ година, због лошег руководства, бори се са дуговањима. Узимали су је за пример како не треба радити, међутим, у протеклих шест месеци, општина се опоравља.

Од 19 јавних предузећа, једно је ван блокаде од јануара. Историјски архив, надлежан за три општине, располаже својим средствима први пут после две године блокаде.

Овом општином тренутно руководи привремена управа, која је успела да смањи дуговања, па је тренутно градска каса у минусу 46 милиона динара. На дневном нивоу се издваја готово 500 хиљада динара да би рачун Општине био, после девет година, одблокиран до краја лета.

Али оно што најчешће и највише мучи мештане јесте водоснабдевање, а лето тек предстоји.

Конститутивна седница заказана је за 18. мај, а тада ће општина добити ново руководство, после ванредних локалних избора који су одржани 25. марта

ТопПрес/ Извор: РТС