Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Слободан Совиљ рекао је да су температуре измерене данас на подручју Београда, али и у градовима широм Србије, знатно изнад просека за овај период године, као и да очекује да ће ово бити једна од најтоплијих зима у историји мерења.

Совиљ је за Танјуг, коментаришући данашње темепратуре измерене у Београду, али и у градовима широдм Србије рекао да су оне знатно изнад просека од почетка фебруара, као и да је период од 4. до 11. фебруара био најтоплији.

„Тада су температуре у нашој земљи достизале и 23 степена на Целзијусовој скали. Средња максимална фебруарска температура је 7,8 степени, тако да су и данашње вредности знатно изнад просека за овај период године“, рекао је он.

Према његовим речима, просечна максимална температура од почетка фебруара ове године је 15,3 степена на мерном месту Београд-Врачар.

„Сличне вредности осмотрене су и у већини нижих предела, а та средња максимална температура за првих 17 дана овог месеца је широм Србије била у интервалу од 14 до 16 степени. То су одступања у односу на просечне вредности за 7 до 9 степени изнад нормале“, рекао је метеоролог.

Објаснио је да је средња максимална фебруарска температура за референтни тридесетогодишњи период од 1991. до 2020. године износила само 7,8 степени на Целзијусовој скали.

Упркос овако топлом времену, Совиљ каже да максимални рекорди нису оборени.

Подсетио је да је до сада најтоплији дан био 25. фебруара 2008. године када је у Лозници измерено 25,6 степени, а истовремено је на подручју Београда, Врчару, најтоплије било 13, фебруара 1899. године са измерених 24,5 степени.

„Дакле, те вредности нисмо оборили, али се овај веома топао период практично наставља, јер ни у наставку месеца неће бити неког значајнијег захлађења“, рекао је он.

Совиљ је указао да ћемо од сутра имати мало више облака, што значи да неће у потпуности бити сунчано као што је случај са данашњим и током претходна два дана.

„Имаћемо облачности наредних дана уз врло мало кише локалног карактера, а та облачност ће условити да максималне температуре буду ниже само за три до четири степена, што значи да ће температуре бити изнад нормале“, рекао је он.
Истакао је и да је ово топлија зима у односу на претходну годину.

„Прошле године су и децембар и јануар били на врху листе најтоплијих месеци. У јануару је прошле године на Врачару био само један мразни дан 30. јануара када је измерено – 0,1 степен“, рекао је Совиљ.

У поређењу са прошлом годином, метеоролог каже да је ове године било мало више мраза у јутарњим часовима, али да ће због високих дневних темепература ово бити једна од најтоплијих зима у историји мерења.

„Претходна јесен је такође била најтоплија, значи прва на списку најтоплијих и ми смо и упозоравали на то не само због глобалног загревања које је итекако видљиво у претходном периоду, него и због трајања Ел Ниња“, рекао је Совиљ.

Додао је да су и претходна и ова године године Ел Ниња који доприноси изражености топлотних таласа.

ТопПрес/ Извор: Танјуг