Управа за заштиту биља и Савез пчеларских организација Србије (СПОС) данас су, поводом почетка ударне пчеларске сезоне, указали на значај правилне употребе средстава за заштиту биља и превентивног спречавања тровања пчела и позвали пчеларе, воћаре и ратаре да остваре што бољу сарадњу.

Начелник фитосанитарне инспекције Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде Ненад Милојевић је том приликом рекао да постоји вишегодишња успешна сарадња са СПОС-ом, када је реч о предузимања одређених мера.

„Потребно је нагласити да се средства за заштиту морају користити у складу са декларацијом истакнутом на сваком препарату, затим да је потребно да та средства не буду коришћења у време цветања, што нарочито важи за инсектициде пошто је дозвољена употреба оних који су отровни за пчеле пре и после цветања, а не у самој фази цветања”, каже Милојевић за Танјуг.

Додаје да употреба пестицида мора бити у складу са правилима струке и да је нарочито сада потребан опрез, јер почиње сезона цветање јабуке, а ускоро и уљане репице.

Милојевић истиче да су то две културе на које ратари и воћари треба посебно да обрате пажњу приликом прскања и да би у том смислу морали да успоставе што бољу сарадњу са удружењима пчелара да не би дошло до масовног тровања пчела.

„Исто важи и за оне који воћњаке обрађују током целе године, јер има трава које приликом цветања могу да привуку пчеле, па би их и требало одржавати кошењем, а не употребом пестицида, а треба и посебно обратити пажњу на третирање канала хербицидима, који нису толико отровни за пчеле, али је проблем што оне које повуку те мирисе неће бити примљене назад у кошнице”, наводи Милојевић.

Он је истакао да у таквим ситуацијама пчелари морају на време да обавештавају воћаре ако имају пчеле у близини, док воћари и ратари морају на време да обавештавају пчеларе када ће тачно користити средстава за одржавање биља.

Председник Одбора за заштиту пчела СОПС-а Милош Богдановић је подсетио на значај пчела и да су, поред тога што доносе своје здраве производе, оне веома важне и као опрашивачи, а притом доносе боље приносе, више уља у уљарицама, као и квалитетне и уједначене плодове, што све утиче и на приходе околних пољопривредника.

„Тако једна пчелиња заједница донесе и до 500 евра профита, од чега пчелару припадне свега један и по до три одсто у виду пчелињих производа, притом од пчела директно зависи сваки трећи залогај хране, а сваки други индиректно“, навео је он.

Да би тако било, истиче Богдановић, морају се створити услови да не буде тровања.

Напомиње да, иако је већина произвођача савесна и ради у складу са законом, проблем прави мањина која не води рачуна.

„Јавност мисли да нема тровања, али када причате са пчеларима видите да је ситуација другачија и да им је потребна помоћ, али пре свега тога они треба да пријаве злоупотребе“, навео је Богдановић за Танјуг.

Он је истакао да пчеле повећавају принос уљане репице и до 50 одсто, па апелује на произвођаче да не користе средства за заштиту која су отровна у току цветања.

Такође, апелује и да се придржавају других мера као што су коришћење прскалица са адекватним дизнама, као и да третирање буде рано ујутру и касно увече када пчеле нису активне.

„Велики проблем је третирање комараца, нарочито из ваздуха, када закон предвиђа затварање пчела што може да доведе до њиховог гушења, док је пресељење на локацију даљу од пет километара веома компликовано“, истакао је Богдановић.

Он је стога позвао надлежне да укину третирање из ваздуха, већ да то раде само са земље.

Богдановић је рекао да је СПОС позвао општине да потпишу декларацију о заштити пчела која предвиђа и укидање прскања комараца и додао да су то многе већ учиниле.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “СПОС и Управа за заштиту биља: Спречити тровање пчела”
  1. Podrzavam!Pcele su najbitnije za covekov zivot i opstanak,a toliko nam daju da nismo ni svesni.Moja deca su odrasla i izbegla sve viruse,gripove…zahvaljujuci best of bee,najbolje od pcele.

Comments are closed.