Фото: ТопПрес

У Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања припремљени су и одштампани тестови за полагање мале матуре из српског језика, математике, као и комбинованог теста, а полагање је заказано за 27, 28. и 29. јун.

„Све је спремно. Ми смо овај велики посао, на припреми завршног испита за мале матуранте покренули још током прошле јесени и током целог пролећа радили, тако да су тестови припремљени и одштампани-спаковани, а у овом тренутку спремамо такозвану резерву уколико буде потрбе за њом. Ако је не искористимо сада, искористићемо је следеће године за пробни испит“, рекао је за Танјуг директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања Бранислав Ранђеловић.

Он је нагласио да је структура задатака и тестова иста као и ранијих година.

„Задаци су рађени по образовним стандардима. Однос отворених и затворених питања је такође сличан. Деца о томе не треба да брину, као ни родитељи. Прошле године смо имали два или три отворена питања по тесту, тако ће бити и ове године, али то не мења ствар. Превише се прича о затварању задатака. Затварањем задатака може и да се отежа и олакша завршни испит. Наш циљ је да тест има стандардну тежину, да и ова генерација на прави начин покаже своје знање и да тај тест служи осим сертификације завршетка основне школе, као права и коректна селекција и рангирање целе генерације, да би свако добио најбољу школу“, рекао је Ранђеловић.

Он је предочио да уколико дође до дојаве о бомби приликом полагања матуре, ресорно Министарство ће радити тај део посла.

„Али смо ми спремни са наше стране. Надајмо се да до тога неће доћи и да ће људи који се баве таквим стварима имати обзира према овој генерацији осмака. Њима је ово јако битан тренутак у животу. Апелујемо на све да пустимо наше осмаке да одраде испит на прави начин“, рекао је Ранђеловић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг