foto-tanjugfoto-tanjug

Министар заштите животне средине Горан Триван и представници Немачке развојне сарадње (ГИЗ) потписали су Споразум о сарадњи на реализацији пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена“.

Споразум се фокусира на циркуларну економију, рециклирање отпада на коме може даље да се заради и усредсређен је на три регије у Србији – Нови Сад и околина, Лапово и Расина са Крушевцом.

Триван је навео је да су политички односи Србије и Немачке последњих година „можда и најбољи у историји“, те да се то осликава на сарадњу у свим другим областима.

„Питања уклањања отпада је важно, јер је отпад постао ресурс. Ми ћемо у годинама које следе без сумње очистити Србију, а приоритет су отпад и отпадне воде“, рекао је Триван новинарима након потписивања споразума.

Подвукао је везу између економије и екологије и навео да ће се приликом решавања проблема отпада водити рачуна о социјално угроженим категоријама које се баве сакупљањем секундарних сировина.

„Мислим да је Немачка најбољи сарадник за овај проблем, јер ми имамо знање и капацитет, али нам недостаје новац и практична примена решења и у томе нам Немачко искуство помаже“, рекао је министар заштите животне средине.

Директор пројекта Клаус Шмит је рекао да је важно користити могућности које отпад пружа и истакао да је циљ у оквиру ЕУ да се до 2030. године 65 одсто отпада рециклира.

„Томе треба тежити, Србија тежи ЕУ и зато у овој области морају бити велике инвестиције и ми желимо да помогнемо. Циљ није стварање нових депонија, већ да се отпад користи као ресурс“, рекао је Шмит.

Додаје, да је циљ да од отпада након обраде остане само два одсто материја које не загађују животну средину и могу се складиштити на депонији.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман рекао је да је управљање отпадом допринос циљевима одрживог развоја и подвукао улогу неформалних скупљача сировина.

Навео је и да је од 2000. године у пројекте развојне сарадње уложено 1,8 милијарди евра, док је у „зелени“ сектор до сада уложена милијарда евра.

ТопПрес/ Извор: Танјуг