foto-pixabayfoto-pixabay

Влада Србије дала је данас зелено светло новој позитивној листи лекова Републичког фонда за здравствено осигурање, на којој се налази 81 нови лек из више група.

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић каже да су на позитивну листу стављени „нон баџет“ лекови, затим иновативни лекови, а за неке лекове проширена је индикација.

‘Нон баџет’ лекови представљају терапијску алтернативу лековима који се већ налазе на листи лекова, а не представљају никакво финансијско оптерећење за РФЗО. У ову групу лекова спадају медикаменти за лечење кардиоваскуларних обољења, респираторних обољења, инфективних обољења, гастроинтерстиналних обољења“, каже Шкодрић за Танјуг.

Појаснила је да ће на тај начин пацијенти добити савремену терапију без додатних финансијских оптерећења о трошку РФЗО.

Од иновативних лекова на позитивну листу уведени су лекови за хроничну лимфоцитну леукемију, за карцином дојке и хепатитис Ц.

Иновативни лекови се уводе по посебном моделу уговарања, где део трошкова на свој терет преузимају саме фармацеутске компаније.

„За лек босентан, који се користи за артеријску плућну хипертензију проширена је индикација. До нове листе лек је био омогућен само деци која болују од артеријске плућне хипертензије, а сада је омогућен свим пацијентима који болују од те болести да лек користе о трошку државе“, појаснила је директорка РФЗО.

Ниже цене за 98,6 одсто лекова

Захваљујући нижем курсу евра, из Уредбе Владе Србије снижене су и цене за 98,6 одсто лекова. Ниже цене биће у распону од 0,86 одсто до 55,5 одсто.

За осигуранике то значи да ће издвајати мање средстава по основу процентуалне партиципације за лекове.

Директорка РФЗО каже да у наредном периоду планирају више активности како би пацијенти добили савремену терапију и да позитивна листа лекова буде квалитетнија.

„Омогућићемо континуирано стављање нон баџет лекова на позитивну листу. Они су до сада стављани једном годишње. Наставља се континуитет у стављању иновативних лекова, а разговараћемо са фармацеутским компанијама о евентуално још бољим условима и бољим моделима уговора“, нагласила је она.

Како каже, фармацеутске компаније са којима је РФЗО потписао уговоре на три године по посебном моделу саме се јављају да се продуже ти уговори што ће довести до великих уштеда и омогућити стављање нових лекова на листу.

„Такође, планирамо да се са позитивне листе скидају лекови који се дуго користе и који представљају неку врсту застареле терапије, а који имају ниже цене. На рачун њих стављаћемо савременију терапију за исте индикације који су доста скупљи“, закључила је директорка РФЗО.

ТопПрес/ Извор: Танјуг