Србија добија свој нови бренд: Воћари из Ивањице почели са производњом вина од жуте малине

Србија добија свој нови бренд: Воћари из Ивањице почели са производњом вина од жуте малине

Ивањица – Србија је позната по родним виногорјима и квалитетном вину које осваја светска и европска тржишта. Међутим, нови  фаворит стиже из срца Србије, јер тамо где рађа црвено злато вешти произвођачи узгајају и жуту сорту малине, од чега касније праве јединствено жуто вино. Радовановићи из села Радаљево код Ивањице једни су од ретких чији малињаци се у јеку сезоне не црвене већ жуте, они су одлучили  да заокруже процес производње и нису се покајали.

„Људи су били скептични када је у питању ова сорта, мало људи је знало да жута малина уопште  постоји. Одлична је због свог састава у себи, има добар однос шећера и киселина што је кључно за производњу вина.  Када се заврши тај цео процес прављења, потребно је око годину дана да се она вино избистри и да се осети пун сјај жуте малине. Тај ниво арома и укуса може да стане раме уз раме са светским винима“, рекао је за РИНУ, технолог Лазар Симончевић.

Србија добија свој бренд, фото: РИНА

Радовановићи поред производње овог необичног пића нису на томе стали, већ прерађивањем других јагодичастих сорти на најсавременији начин, оно што се некада стављало у тегле данас завршава у боцама.

„Од сваког воћа може да се направи добра ракија, не само од шљива и кајсија. спели са савременим двократним дестилатором да направимо ракије од малине, јагоде и малине, тако да неће ово српско воће завршавати у џемовима већ у новом бренду. Не постоје бољи шећери у природи од воћних шећера, тиме смо покушали да то докажемо на мало другачији начин, да добијемо ракије од јагодичастог воћа, у томе смо и успели, оно што нам је остало да изнађемо тржиште. Тренутно је у дестилатору шумска јагода која је завршила своју ферментацију од 21 дана, уз све примесе и ензиме који се додају које су јој потребни, завршена је дестилација кроз један потпуно затворен круг и ароматизер, мерење процента алкохола она се пуни у бурад и носи у подруме на чување“, казао је Симончевић.

Од сада ће малине завршавати у боцама, фото: РИНА

Жута малина jе ремотантна сорта малине, средње крупних плодова и у нижим пределима Србије на брање стиже око 15. јула, а у вишим око 25. јула. Плодови су погодни за продају у свежем стању на домаћем тржишту и може се користити за замрзавање. Оно што је чини различитом од осталих сорти малине јесте нешто виша цена, а мањи трошкови производње. Берба ове сорте траје два до три месеца.

ТопПрес/ РИНА

Процес ферментације траје 21 дан, фото: РИНА

Фото: РИНА

KOMENTARI