Србија има обавезне резерве нафте за око 20 дана

Србија има обавезне резерве нафте за око 20 дана

Министар рударства и енергетике Александар Антић каже да Србија има резерве нафте и нафтних деривата за просечну дневну потрошњу за око 20 дана. Антић тврди да се успешно остварују постављени циљеви како би до 2023. године створила обавезне залихе за 61 дан.

Александар Антић присуствовао је Десетом нафтном форуму Енергетске заједнице, који је данас одржан у хотелу Хајат у Београду.

Министар је истакао да је форум био добра прилика да Србија покаже остварене резултате у претходном периоду, пре свега, у стварању обавезних резерви нафте и нафтних деривата.

„Дубоко верујем да смо као држава међу најбољима у том сегменту и да резерве остварујемо у складу са плановима. Тренутно имамо резерве за двадесетак дана просечне потрошње, што је велики успех, а настављамо са тим трендом јер нам је обавеза да до 2023. године имамо резерве за 61. дан“, рекао је Антић.

На форуму је било речи и о активностима које Србија спроводи на увођењу реда на тржишту нафте и нафтних деривата, пре свега, у мониторингу и контроли у процесу маркирања.

Антић је нагласио да је више од 98 одсто узорака контролисаних деривата у претходном периоду показало тражени квалитет, а да су у мање од два одсто случајева откривене „одређене девијације“.

„То говори да смо у великој мери увели ред у домаће нафтно тржиште што се одражава на много веће приходе у буџету од акциза и осталих пореза, као и на квалитет горива за кориснике“, навео је Антић.

Министар је указао на значај који ће имати завршетак постројења за дубоку прераду у Рафинерији нафте у Панчеву у 2019. години чиме ће, каже, драстично бити унапређен квалитет те рафинеријске прераде, али и укупни квалитет нафте и нафтних деривата на тржишту Србије.

Антић је захвалио Секретаријату Енергетске заједнице и Европској комисији на успешној организацији данашњег форума и прилици да се, како каже, размене искуства, ослушну очекивања и схвате шта су трендови у нафтном сектору.

„Србија наставља веома добру сарадњу са Секретаријатом Енергетске заједнице што је у интересу свих грађана Србије, а достизање циљева и стандарда које смо поставили је један од наших приоритета и на томе ћемо вредно радити“, поручио је Антић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI