Европска агенција за безбедност хране (EFSA) покренула је данас кампању за превенцију болести афричке свињске куге у девет земаља Југоисточне Европе међу којима је и Србија, коју је, такође, означила као земљу високог ризика од појаве те болести.

Поред Србије, процењено је да опасност прети и Албанији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Грчкој, Црној Гори, Северној Македонији, Словенији и тзв. Косову, саопштила је EFSA.

Такође, EFSA констатује да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије предузело све мере како би спречило ширење и спровело контролу те болести у популацији дивљих свиња и пренос вируса на домаће свиње, ангажујући све расположиве ресурсе као и ветеринарске и ловачке организације.

Наиме, тај вирус није опасан по човека, али је смртоносан за домаће и дивље свиње и може имати разарајуће економске последице у погођеним земљама.

У последње четири године, од последица заразе вирусом афричке свињске куге у Европи је угинуло 1,3 милиона свиња.

Због тога је кампања усмерена ка земљама које је EFSA 2019. идентификовала као „забрињавајући регион“ због близине оних у којима је присутна та заразна болест.

Кампања ће, како наводи EFSA , допринети заједничким напорима европске Комисије и других међународних организација које раде на искорењивању афричке свињске куге у Европи, где се број епидемија, истичу, током година повећавао, а болест је још увек присутна у многим европским земаља.

У Србији има 2.782.000 свиња, и наша земља представља другу по бројности узгајане стоке.

У нашој земљи се годишње произведе од 250.000 до 300.000 тона свињског меса, а просечно се годишње потроши 16 килограма меса по становнику, док с прерађевинама потрошња достиже 40 килограма.

Држава је до сада исплатила више од 8,2 милиона динара сточарима чије су свиње убијене због афричке куге свиња.

Од када је у августу потврђен вирус те опаке болести у Србији, ветеринарска инспекција, еутаназирала је 619 грла свиња, док је зараза званично била потврђена код 20 грла.

Константно погоршање епизоотиолошке ситуације у околним земљама, посебно у Румунији и Бугарској и природни миграторни путеви кретања дивљих свиња имали су за последицу појаву првих случајева афричке свињске куге код дивљих свиња у Србији.

Почетком 2020. године, Управа за ветерину прогласила је епидемију афричке свињске куге на територији два ловишта у пиротском округу и једног у околини Кладова, наведено је у саопштењу.

ТопПрес/ Извор: Танјуг