Како лист наводи, векне су највише стизале из Румуније, Немачке, Бугарска, па и из Хрватске, у коју је, према недавно објављеним подацима, од њеног уласка у ЕУ, знатно повећан увоз хлеба.
„Звучи невероватно, јер већини потрошача није познато да им трговци и пекари увелико продају врућ хлеб и пециво који су на наше тржиште стигли у шлеперима ‘ претходно припремљени и замрзнути некада и хиљадама километара далеко“, пише „Политика“.
Лист додаје да се пециво пред очима купаца само „допече“, углавном у трговинским и пекарским ланцима, и продаје као свеже.
Познаваоци тржишта објашњавају да „парбејкинг“, како се назива ова техника припремања хлеба и пецива (делимично печени, а онда брзо замрзнути спремни за транспорт) све више замењује традиционално пекарство.
На овај начин смањују се трошкови производње, јер трговци могу да испоруче у сваком тренутку хлеб и пециво идентичног квалитета и више им нису потребни висококвалификовани пекари, јер „сваки запослени може да готово припремљене производе испече и постави на полице“.
ТопПрес/ Извор: Танјуг, Политика