Снег променљивог интензитета јутрос пада у целој земљи, тако да се очекује још и до 15 центиметара снега, а због појачаног северозападног ветра може доћи ће до стварања снеžних наноса, па је саобраћај успорен и отежан, саопштио је Ауто-мото савез Србије (АМСС).

Према упозорењу Републичког хидрометеоролошког завода, очекују се нове снежне падавине у већини крајева земље, осим на северу Војводине. У централним и западним крајевима земље, као и на подручју Београда, очекује се повећање висине снежног покривача током преподнева. Такође, према упозорењу, због појачања северозападног ветра, доћи ће до стварања снежних наноса. На крајњем северу Војводине очекује се киша која ће се понегде ледити на тлу, у суботу крајем дана и током ноћи.

АМСС упозорава возаче да морају бити спремни на отежане услове вожње са угаженим снегом на коловозу и могућом поледицом, али и ледом због нижих температура, тако да морају да користе зимску опрему.

Према последњим информацијама добијеним од ЈП „Путеви Србије“ и Управе граничне полиције на наплатним станицама и на путничким терминалима на граничним прелазима нема дужих задржавања.

Теретна моторна возила на Хоргошу, према Мађарској, чекају 240 минута.

Због обилних снежних падавина у скоро свим деловима земље на снази је црвено метео упозорење што значи да су прогнозиране веома опасне временске појаве које могу проузроковати велику штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња.

Снег у већем делу земље пада више од 24 сата, а у појединим местима достигао је висину од 40, па и до 70 центиметара.

Шеф стручног штаба за чишћење снега „Путева Србије“ Зоран Стоисављевић изјавио је за РТС да су путеви првог и другог приоритета у целој земљи проходни, као и путеви трећег приоритета на којима и даље има мало снега.

Према његовим речима, једини непроходни пут је онај који води ка Голији.

Он је додао да је ангажовано 1.200 возила и машина, а снег у целој земљи у само једној смени чисти 2.200 људи.

У Београду је нападао снег висине око 40 центиметара, саобраћај је отежан уз повремене застоје, а поједине приградске линије су скраћене.

Чисте се претежно улице првог приоритета, а екипе за чишћење снега су у четвртом степену ангажовања.

У планинским пределима неопходна је опрезна воžња и зимска опрема.

На путу Краљево-Рашка, скретање за Копаоник прекривено је снегом који наноси јак ветар, а употреба ланаца препоручује се од Јошаничке бање до ски-центра.

Како се наводи, грађанима се саветује да очисте снег испред својих зграда и кућа, али да га не наносе на коловоз.

На најоптерећенијим путним правцима I приоритета/А категорије одржавања коловози су влажни у нижим пределима, снега има местимично у расквашеном стању до 5 cm на територији , Бачке, Београда, Чачка, Ивањице, Колубаре, Косова, Крагујевца, Крушевца, Ниша, Новог Пазара, Новог Сада, Панчева, Пожаревца, Пожеге, Руме, Суботице, Ужица, Ваљева, Врања, Зајечара, Зрењанина.

ТопПрес/ Извор: Танјуг