foto tanjug apfoto tanjug ap

Афричка куга је дошла до наших граница, упозорава начелник Ветеринарске инспекције Зоран Ивановић.

– Основан је републички кризни центар, а у пограничним местима и регионални, објављене су мере и било шта што потиче од свињског меса са територија тих држава не може да уђе у земљу ако није термички обрађано – наводи он, а преноси РТС.

Према његовим речима, Министарство пољопривреде озбиљно је схватило ситуацију у региону у вези са афричком кугом. Под надзором су и путници и апелујемо на људе да не доводе нашу земљу у ризик несавесним понашањем – напомиње Ивановић.

Према објављеним подацима, афричка куга свиња већ годину дана је присутна у Румунији и Бугарској и то представља велику опасност по Србију.

Регистрована је и у Мађарској, али је захваљујући огради коју су мађарске власти поставиле због миграната мања вероватноћа за пролазак дивљих свиња, које представљају највећу опасност од ширења заразе за коју не постоји лек.

У Румунији је од почетка године убијено 50.000 свиња.

Вирус који изазива афричку кугу свиња је изузетно отпоран и може преживети ниске температуре, па и целу зиму у лешу.

Такође, дуго опстаје и у месним прерађевинама. Најтежи облик заразе је и најкраћи, јер свиње угину пре него што стигну да испоље симптоме, као што су висока температура, губитак апетита, дрхтавица, поремећај у дисању и кашљање.

Болест се не лечи, нити постоји вакцина.

Једина мера контроле и спречавања ширења болести је уклањање оболелих јединки и на болест сумњивих животиња.

Вирус не прелази са свиња на људе.

ТопПрес/ Извор: Блиц