Српски произвођачи јунећег, јагњећег и пилећег меса моћи ће од половине маја да извозе своје производе у земље Голфског, односно Персијског залива.

Стратегија Министарства пољопривреде у протеклом периоду је отварање нових тржишта, Персијског залива, Турске и северне Африке, како би се повећао извоз, пре свега, црвеног меса, каже за Танјуг министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Међународни сертификати за извоз су усаглашени, а остало је да испуне услови које тражи ХАЛАЛ стандард, због чега је делегација Саудијске Арабије и сертификациона кућа Есма боравила ове недеље у Србији.

„Нама су неопходна нова тржишта за извоз црвеног меса. До сада се то ограничавало на земље у суседству. Од половине маја можемо јунеће, јагњеће и пилеће месо да извозимо у земљеа Голфског (Персијског) залива“, рекао Недимовић.

Отворена су тржишта од прошле године за извоз меса и у Турску и Кину. Међутим, додаје министар, Србији су потребна нова тржишта, како не би била зависна од промена на светском и регионалном тржишту.

Каже да тренутно постоји кратак застој у извозу меса у Турску, али очекује да ће у наредних месец, месец и по дана овај проблем бити решен. Кланичари ће, додао је Недимовић, већ од понедељка кренути да прикупљају и откупљују стоку.

На питање Танјуга да ли произвођачи у Србији имају капацитет да произведу довољне количине меса за тржишта земаља Голфског залива, Недимовић уверава да српски аграр има довољно капацитета да задовољи део потреба тих земаља.

Каже и да без проблема Србија може да извезе 15.000 тона говеђег меса, што је, напомиње, три пута више него што је отишло за Турску. „Дакле, имамо капацитет за то. Преко тога, то је већ нека друга прича“, рекао је Недимовић.

Држава је повећала, подсећа, субвенције за тов говеда што би требало да стимулише узгајиваче, а од јуна или јула месеца из производње ће изаћи, истиче, озбиљне количине говеда која ће бити спремна за кланице.

Србија може годишње да произведе око 20.000 тона говеђег меса, што је количина од око 50.000 живих говеда.

Међутим, кланичари у Србији имају капацитете за прераду од око 12.000 до 13.000 тона меса, па ће у наредном периоду бити потребно да се ради и у три смене, као и да се инвестира у отварање нових погона за прераду меса.

Када је реч о извозу меса у Кину, Србија у најмногољуднију земљу света извози месо с костима, док за „очишћено“ нема рачуницу, јер је бразилско месо знатно јефтиније јер је у питању „ГМО производња“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг