Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Стајско ђубриво – најстарија храна за земљиште али и извор зараде за сточаре
Вести

Стајско ђубриво – најстарија храна за земљиште али и извор зараде за сточаре

17

Топола – Од давнина је познат значај стајског ђубрива, поред тога што је извор хранљивих материја, азота, фосфора и калијума, богато је и микроорганизмима и бактеријама које су за земљиште пожељне. Препоручује се изношење стајњака у јесен и управо ових дана већина сточара се опредељује да значајне количине стајњака и прода, а интересовања кажу, има.

“Нађубравање стајњаком је најбољи начин да се поправи састав земљишта, ја га редовно користим за своје оранице. Цена стајњака код нас је око 2.000 динара по приколици у коју би требало да стане око две тоне максимум 2.5. Стајњак сточарима може донети и зараду ако се правилно одлаже и чува”, каже наш саговорник.

Према речима пољопривредника најквалитетнији је овчји стајњак а потом говеђи.  Идеално је,  стајњак извући на њиву и одмах по разастирању га заорати.

Стајњак се мора правилно чувати, фото: ТопПрес

“Стајњак се чува на  гомилама које су око два метра у висину. Не треба правити веће гомиле, нити мање, јер долази до изузетно брзог процеса ферментације, односно разградње стајњака. Сакупља се целе године, и одлаже на једном месту а требало би да згорева око пет месеци да би се постигао што бољи квалитет”, истичу сточари.

Домаћинство које има више грла крупне стоке може од сакупљања стајњака и да заради, интересовања има, а користи се у воћарству, виноградарству, повртарству.

ТопПрес

 

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup