Топола – Од давнина је познат значај стајског ђубрива, поред тога што је извор хранљивих материја, азота, фосфора и калијума, богато је и микроорганизмима и бактеријама које су за земљиште пожељне. Препоручује се изношење стајњака у јесен и управо ових дана већина сточара се опредељује да значајне количине стајњака и прода, а интересовања кажу, има.

„Нађубравање стајњаком је најбољи начин да се поправи састав земљишта, ја га редовно користим за своје оранице. Цена стајњака код нас је око 2.000 динара по приколици у коју би требало да стане око две тоне максимум 2.5. Стајњак сточарима може донети и зараду ако се правилно одлаже и чува“, каже наш саговорник.

Према речима пољопривредника најквалитетнији је овчји стајњак а потом говеђи.  Идеално је,  стајњак извући на њиву и одмах по разастирању га заорати.

Стајњак се мора правилно чувати, фото: ТопПрес

„Стајњак се чува на  гомилама које су око два метра у висину. Не треба правити веће гомиле, нити мање, јер долази до изузетно брзог процеса ферментације, односно разградње стајњака. Сакупља се целе године, и одлаже на једном месту а требало би да згорева око пет месеци да би се постигао што бољи квалитет“, истичу сточари.

Домаћинство које има више грла крупне стоке може од сакупљања стајњака и да заради, интересовања има, а користи се у воћарству, виноградарству, повртарству.

ТопПрес