Стефановић: Уништено 18.000 комада илегалног оружја

Стефановић: Уништено 18.000 комада илегалног оружја

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је у претходној години уништено више од 18.000 комада заплењног илегалног оружја.

„Претходне године смо заједно с Канцеларијом Европске уније спровели уништавање више од 18.000 комада илегалног оружја које је заплењено од извршилаца кривичних дела или су их грађани сами предали“, рекао је министар Стефановић на округлом столу „Илегална трговина малокалибарским и лаким наоружањем и експлозивним материјама -могућност даље сарадње“ у Палати „Србија“ у Београду.

Како је саопштено из МУП-а Србије, он је подсетио да је Министарство унутрашњих послова од 2014. до 2018. године спровело три процеса легализације оружја, као и да су од 1. јуна прошле године пооштрени закони, тако да су сада за поседовање наоружања у илегалном поседу предвиђене кривичне санкције од две до 12 година затвора.

„Ове измене су урађене на озбиљан и веома оштар начин, и то на препоруку Министарства унутрашњих послова. Били смо иницијатори пооштравања санкција у тој области и сада је посао у највећој мери на судовима да крену то да спроводе, јер свака санкција која није најоштрија или која је недовољно оштра, стимулише некога да поседује илегално оружје и да евентуално тим оружјем почини неко кривично дело“, поручио је министар.

Он је овом приликом захвалио Краљевини Шведској на помоћи српској полицији у реформама које су допринеле да она буде једна од најбоље организованих полиција у овом делу Европе.

„У последњих пет година Краљевина Шведска је помогла Министарству унутрашњих послова да ојача своје капацитете у области форензике, размене криминалистичко-обавештајних информација и да имплементира родни аспект и једнакост у поступању свих организационих јединица. Веома смо поносни на систем људских ресурса који је овде изграђен на потпуно другачији начин и који нам данас помаже да будемо ефикаснији и да идемо у корак с најмодернијим полицијама, не само Европе већ и света“, истакао је Стефановић.

Он је указао да пријатељски и партнерски однос српске и шведске полиције доприноси већој безбедности грађана обе државе, и истакао и заједничку посвећеност у борби против кријумчарења оружја, муниције и експлозива.

„Чињеница је да је већина екплозивних направа добијена коришћењем такозваних прекурсора експлозива, да је оружје којим се врше кривична дела врло често преправљено, није фабрички направљено, већ модификовано, и то суштински представља изазов не само за Србију већ и све државе Европе. Само разменом информација и заједничком борбом можемо адекватно да одговоримо на ове изазове“, рекао је Стефановић.

Амбасадор Шведске Јан Лундин рекао је на округлом столу да је овај начин дискусије одлична прилика да се утврди заједничка платформа за будућу сарадњу у борби против трговине малокалибарским и лаким наоружањем, као и експлозивом.

„Сарадња између Србије и Шведске у области полицијских реформи током претходних година прерасла је у партнерство од кога обе стране имају корист. Обе стране су показале иницијативу и донеле значајне стратешке одлуке које доприносе процесу реформи“, рекао је Лундин.

Према његовим речима, реформе које су обухваћене преговарачким поглављ има 23 и 24 од виталног значаја за припрему Србије за пуноправно чланство у ЕУ.

Директор полиције Владимир Ребић истакао је током дискусије да је проблем малокалибарског наоружања један од значајнијих проблема с којим се мора ухватии у коштац и оценио да сарадња са шведском полицијом представља један од најбољих примера сарадње две полиције.

„Српска полиција је опредељена за интензивну међународну полицијску сарадњу са свим партнерима у циљу сузбијања и спречавања кријумчарења илегалног наоружања“, истакао је директор Ребић.

Макс Лутеман, представник шведске полиције, рекао је да модерна и ефикасна полиција има за сврху да штити и служи друштву и грађанима.

„Партнерство МУП-а Србије и шведске полиције има успешну историју. Сарадњу смо почели 2004. године, а данас смо једнаки партнери, колеге и добри пријатељи. Учимо једни од других“, нагласио је Лутеман и најавио наставак полицијске сарадње две земље на оперативном и стратешком нивоу, додаје се у саопштењу МУП-а Србије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI