Горњи Милановац – Према бројним светским истраживањима, доказано је да краве дају више млека, ако слушају музику. Да ово није само пука теорија, већ и чињеница доказана у пркаси најбоље показује пример са фарме Стевана Ивановића из села Прањани на Сувобору. Он својим кравама пушта музику са радија, а оне му дају још више млека. Ипак, не реагују тако добро на сваки жанр и песму, већ и оне имају своје омиљене хитове.

„Неки пуштају Баха, неки Бетовена, Моцарта, ми овде станицу на радију подешавамо на народну музику.Чини ми се да више воле инструментал, него песму са текстом. У нашој штали никада није било мање од 10 грла, од тога и живимо, па смо им обезбедили и лагодност у виду музике”, рекао је Стеван за РИНУ.

Мерило њиховог приноса јесте музилица, а домаћин Стеван задовољан је количином млека које његове краве дају. Сматра да осим што им музика прија и дају више млека, она утиче да буду мирније и дружељубивије.

„Оне воле да имају чују око себе неке гласове. Тако неваикавају на буку, не скачу и не беже док се музу. Много су мирније кад имају музику, чим им угасимо, оне ричу као да су гладне, видно су незадовољне. Чини ми се када би им тај вид угођаја угасили, то би за њих било као казна”, појаснио је Стеван.

Ако вас пут наведе у сувоборска села и зачујете из неке штале шумадисјку двојку, знајте да се то пушта због крава које обожавају те звуке. Осим, што утиче на њихово расположње често и фармери запевуше док раде, па им обављање тешких послова у штали лакше пада.

ТопПрес/ РИНА