Стевановић: Ако се овако настави, могуће пооштравање мера

Стевановић: Ако се овако настави, могуће пооштравање мера

Директор Инфективне клинике КЦС Горан Стевановић изјавио је данас да је, ако епидемиолошка ситуација настави да се погоршава, могуће пооштравање мера.

„Размишља се, ако ситуација настави да се погоршава, да се евентуално затражи пооштравање мера, пре свега скраћивање радног времена угоститељских објеката и допунско смањивање попуњености капацитета туристичких објеката“, рекао је Стевановић.

Он је, након састанка министра здравља с директорима ковид болница, истакао да се епидемиолошка ситуација погоршала, да расте број заражених ковидом 19 и оних који захтевају болничко лечење.

Максимално коришћење болница у Батајници и Крушевцу

Стевановић је изјавио да поново расте број инфицираних коронавирусом и оних којима је потребно болничко лечење, што значи да ће морати да се повећају болнички капацитети и то тако што ће ковид болнице у Батајници и Крушевцу максимално искористити своје капацитете.

Стевановић је истакао да је овог пута договорено да се болнице које су изашле из ковид система, не враћају у тај режим, већ да се посвете лечењу нековид пацијената.

„Због пораста броја заражених, и поред апела да се стрпимо са активностима, док се не вакцинише довољан број људи, и да после тога почнемо да се враћамо нормалном животу, сада морамо да повећамо болничке капацитете“, рекао је Стевановић.

Зато ће се максимално искористити капацитети ковид болница у Батајници и Крушевцу, док ће здравствени кадар бити прерасподељен.

„Капацитети постоје, али не постоје нови људи који ће тамо да раде и направиће се расподела здравственог кадра, како би се омогућило да болнице раде пуним капацитетом“, рекао је Стевановић.

Он је додао да у обе болнице, у Батајници и Крушевцу, већ раде ангио сале, а приводи се крају припрема хируршких сала.

„Молимо поново. Очекује нас пораст броја оболелих као резултат опуштања на сваком кораку, и активности које нису есенцијалне за живот, попут дружења, рекреације, спортских активности…“, напоменуо је Стевановић.

Он је рекао да оптерећење здравствених радника директно зависи од понашања грађанства.

„Здравствени радници годину дана носе ову пандемију на својим леђима. Надамо се да ће коначно неко обратити пажњу на наш умор“, рекао је Стевановић.

Он је навео и да вакцинација иде великом брзином, али и поновио да након што неко прими прву дозу вакцине, није одмах заштићен, већ мора проћи пет недеља, да би се могло рећи да сте заштићени.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI