То што су неке европске земље ублажиле мере против короне значи да мисле су урадиле све што су могле, рекао је гостујући у „Уранку“ К1 телевизије фармаколог и професор Медицинског факултета др Радан Стојановић.

„Земље које су донеле такву одлуку имају од 60 до 80 одсто вакцинисаног становништва и сматрају да је то довољна заштита и да им маске нису потребне. Видећемо да ли ће се та одлука показати као исправна. Ја на данашњи дан мислим да је то добра одлука. Али, нико не говори о томе да нису укинуте све епидемиолошке мере. Дистанца и ношење маске у затвореном нигде нису поништене“, рекао је проф.др Стојановић.

Он је истакао и да је омикрон сој код љубитеља вакцина изазвао разочарење, а да су антиваксери су осокољени. Ни једни ни други, међутим, нису у праву. Заражавају се и вакцинисани и невакцинисани само што први имају блажу клиничку слику у односу на невакцинисане.

„Ниједна вакцина није ефикасна 100 одсто, а када је реч о безбедности, имамо податке да се не очекују никаква спектакуларна нежељена дејства. Свакако, морамо то и надаље пратити у клиничким студијама.“

Што се тиче четврте дозе вакцине проф.др Стојановић је истакао да не можемо да се вакцинишемо на свака два до три месеца.

„То никада нисмо радили. Појављује се и теорија да ћемо честим давањем вакцина исцрпети способност имунског система да реагује на одговарајући начин. За то нема доказа, то је још увек само теорија. Питање је и које вакцине дајемо, јер су вакцине које примамо направљене за вухански сој. Променио се вирус, а вакцина није. Којим категоријама грађана дати бустер дозу, још једно је питање и мислим да ће то бити старији и особе са коморбидитетима. Разумљиво је сезонско вакцинисање, једном годишње. Примање вакцине на три до четири месеца није добра стратегија и тако се само губи поверење у вакцине. Вакцине без спровођења мера немају смисла“, каже др Стојановић

Проф. др Драган Делић каже да се код невакцинисаних вирус много брже размножава и већа је могућност мутација него код вакцинисаних.

„Вакцина даје заштиту у циркулацији и лимфним жлездама, али не и од тога да се вирус не закачи за респираторне путеве. Можемо добити респираторну инфекцију иако смо вакцинисани. У болницама је шест пута више невакцинисаних него вакцинисаних пацијената, казао је др Делић на К1. „Важно је нагласити и то да је особа које је имала вухански сој вируса корона могла да зарази две до три особе, а са омикроном може од десет до 14. Приближили смо се заразности морбила где је тај број око 15.“

Професор Делић истиче да му се не допада како реагујемо на тренутну ситуацију.

„За мене је невероватно да се овако индиферентно понашамо у ситуацији у којој нам дневно умире 50 до 60 људи. Само се сетите које смо особе све изгубили, изгубили смо један осредњи град у Србији. И ко зна колико ћемо их још изгубити. Систем нам је преоптерећен. Не можемо да лечимо нековид болеснике. Не сагледавамо постковид синдром, колики је то проблем. Италијани су већ показали у првим студијама да 40 одсто оних који су прележали ковид имају пад од 40 одсто у квалитету живота. Да сам министар здравља прописао бих обавезну вакцинацију за здравствене и просветне раднике“ нагласио је др Делић у „Уранку“.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

One thought on “Стојановић: Не можемо се вакцинисати свака три до четири месеца”
  1. Normalno, posebno sto vakcine nisu uopste efikasne, kako se na pocetku pricalo, u Batajnici u kovid bolnici 23 bolesnika, 3 nevakcinisana, 20 vakcinisanih i sta reci…, u jednom momentu sam im verovao, a sad vidim da nista nema smisla, zato pijem medicinsku gljivu hericium, imunitet mi je mnogo bolji i pokusavam da se vise ne nerviram.

Comments are closed.