Кнић – Општина Кнић је одлуком одборника Скупштине општине донела одлуку да установе манифестацију посвећену краљу Александру која ће се сваке године одржавати 9. октобра, на дан када је 1934. године у Марсеју убијен Краљ Александар I Карађорђевић.
Ову иницијативу општине Кнић, подржао је и праунук Краља Александра I, принц Филип Карађорђевић који се након државне церемоније на Опленцу којом је одата почаст убијеном Краљу, упутио ка Книћу, где се састао са општинским руководством на челу са председником Срећком Илићем.

Книћани су династији Карађорђевића одали почаст и тиме што су велики број улица у својој општини назвали по њима , а на територији општине Кнић налазе се чак два споменика посвећена краљу Александру I који је својим указима прогласио Кнић и Гружу за варошице, значајно помогао подизање цркве у Гривцу, обнову цркве у Пајсијевићу и изградњу споменика палим родољубима из времена ослободилачких ратова од 1912. до 1918. године.

Фото: Прес служба Принца Филипа

„Имам велику потребу и решеност да наставим традицију блиских односа који су моји преци имали према Книћу и Гружанском крају. Са руководством општине Кнић постигли смо сагласност да у наредном периоду кроз интензивнију комуникацију и сарадњу заједничким снагама радимо на одрживом развоју, са посебним акцентом на пројекте из области екологије и заштите животне средине“ – истакао је принц Филип Карађорђевић.

Након састанка у згради општине Кнић, принц Филип и принцеза Даница, у пратњи општинског руководства посетили су Манастир Каменац, задужбину деспота Стефана Лазаревића, где их је дочекала игуманија са сестринством.

Уследила је посета Коњуши где је у дому културе одржана културна манифестација „Дан сећања на краља Александра И Карађорђевића“ у којој су учествовали Матија Бећковић, Слободан Ћировић, Милан Богојевић, Марко Марковић и певачка група „Костићи“.

Помен убијеном Краљу Александру I почео је тачно у 16:20, у тренутку када је на Краља 1934. године у Марсеју извршен атентат.

Фото: Прес служба Принца Филипа

Испред дома културе у Коњуши налази се споменик Краљу Александру I који има врло занимљиву причу. Живадин Стевановић који је пре Другог светског рата био председник Општине коњушке и бански већник за срез Гружански, својом молбом Министру Двора покренуо је 1937. године захтев за подизање споменика и бисте Краља Александра код школе у Коњуши, где је и постављена на постамент следеће године. Министар двора својим актом од 8. октобра 1938. године извештава Првог ађутанта Њ. В. Краља да ће се 9. октобра, дакле на дан атентата, открити и осветити споменик блаженопочившем Краљу у Коњуши, тражећи да се испред Двора одреди изасланик који ће присуствовати овом чину. Након Другог светског рата, остало је забележено да су млади партизански скојевци срушили Споменик у Коњуши и главу Краљеву бацили у бунар. Зато је 2001. године поново покренуто питање обнове споменика. Уз финансијску помоћ исељеника из Коњуше, Добривоја и Милке Јанковић. Они су у далекој Канади куповали млеко и правили сир и кајмак које су продавали нашим исељеницима. На тај начин, прикупили су средства којим је финансирана израда и постављање споменика блаженопочившем Краљу Александру I у њиховој родној Коњуши.

Пред овим спомеником, у оквиру обележавања 87 година од убиства Витешког Краља, цвеће и венце положили су принц Филип и принцеза Даница, Срећко Илић, председник општине Кнић и академик Матија Бећковић.

ТопПрес/ ПР текст

Фото: Прес служба Принца Филипа