Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић положио је данас венац на гроб вожда Карађорђа у Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, поводом Дана државности Србије, објављено је на сајту министарства одбране Републике Србије.

Венце су положили и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, као и делегације Министарства одбране и Војске Србије, локалних самоуправа и породица Карађорђевић.

Церемонији полагања венаца претходио је помен који је служио епископ шумадијски Јован са свештенством. Поводом највећег државног и националног празника, припадници Војске Србије учествовали су и у давању војних почасти на бројним манифестацијама и церемонијама полагања венаца широм Србије.

Дан државности Србије државни је празник којим се обележавају два значајна историјска датума. Тог дана 1804. године, српски устаници предвођени Карађорђем, на збору у Орашцу, одлучили су да подигну Први српски устанак. Истог датума 1835. године у Крагујевцу је донет први устав Србије, познатији као Сретењски устав.

ТопПрес